insan yumurta hücresi nedir?
Kısa Bilgi
insan yumurta hücresi nedir?
Yeni doğmuş bir kız çocuğunun yumurtalıklarında yaklaşık 250.000 yumurta hücresi bulunur. Olgunluğa ulaştığında, yaklaşık 10.000 tane kalmış olacak. Ancak bu yumurtalardan sadece birkaçı kullanılacaktır. bebek sahibi olabileceği yıllar boyunca her ay bir tane. Her 28 günde bir yumurtalıkta şişlik görülür. Bu, yumurtlama adı verilen bir süreçte yumurta hücresini serbest bırakır. Yumurta hücresi daha sonra fallop tüpüne girer. Oluşan şişlik, rahmi yumurtayı almaya hazırlayacak hormonları üretir.
adet döngüsü nedir?
Her ay bir dişinin yumurtalıklarından bir yumurta hücresi salınır.Bu olduğunda, rahmin iç yüzeyi değişir, böylece döllenirse yumurtayı almaya hazır olur.Yumurta döllenmemişse rahim duvarı parçalanır ve vajinadan kan ve doku dışarı çıkar.Bu sürece adet denir ve yaklaşık 28 günde bir gerçekleşir, bir adet döneminden diğerine kadar geçen süre adet döngüsü olarak bilinir.Hipofiz bezinden ve yumurtalıklardan gelen hormonlar, düzensiz olabilen adet döngüsünü kontrol eder.Bununla birlikte, genellikle düzenli bir döngüyle gerçekleşir.
döllenme nasıl olur?
Bir yumurta hücresinin fallop tüpü boyunca hareket etmesi iki gün sürer.Bu süre zarfında döllenebilir.Erkeğin penisi spermleri vajinaya yerleştirir ve yaklaşık 300 milyon sperm salınır.Bazı spermler rahim boynundan geçerek rahme doğru yüzerler.Bazılarının yumurtayla buluşacağı fallop tüpüne girerler.İçeride sadece bir sperm kıvrılıp kendi çekirdeğini yumurtanın çekirdeği ile kaynaştırabilir.
Gebelik önleme nedir?
Doğum kontrolü, döllenmenin gerçekleşmesini engeller.Birkaç farklı kontraseptif yöntem vardır.Bir yöntem, prezervatif adı verilen bir gebelik önleyici cihazı içerir.Bu.Spermlerin kaçışını durdurmak için penisin üzerine takılan kauçuk bir kılıf ile sağlanır.Doğum kontrol hapı, bir kadın tarafından düzenli olarak alınan bir ilaçtır.Yumurtalıkların yumurta üretmesini engeller, yumurtaların gelişmesini durdurur.
Bebekler Ana Rahmin İçindeyken Sesleri Duyabilir mi?
Bebeklerin henüz anne karnındayken sesleri ve müziği duyabilecekleri uzun zamandır öne sürülmüştür ve yıllardır bazı annelerin doğmamış çocuklarıyla konuştuğu ve onlara müzik çaldığı bilinmektedir.
Bu teoriyi test etmek için, doğmamış koyunların iç kulakları tarafından alınan seslerin kaydedilmesini içeren bir dizi çalışma gerçekleştirildi.Bu çalışmalar, rahmin, düşük frekanslı olanlar dışında çoğu sesi azalttığını buldu;tiz sesler boğuktur.Araştırmacılar, derin sesli harflerin muhtemelen duyulacağı, ancak yüksek perdeli ünsüzlerin büyük olasılıkla duyulamayacağı sonucuna vardılar.Bu nedenle, çok fazla bas içeren müzik, klasik müzikten daha fazla duyulabilir.
Araştırmacılar ayrıca, doğmamış çocukların muhtemelen konuşma melodisini duyabildikleri halde, tek tek kelimelerin tanımının duyulamayacak kadar boğuk olacağı sonucuna vardılar.Otuz haftadan küçük fetüslerin hiçbir sese hiç yanıt vermediği bulundu.
Fetüslerin kulakları su ile doludur, yani kafataslarında titreşimlerle işitirler.Bu, annenin sesini rahimde en çok duyulan ses yapar çünkü bebeğe titreşir.Bunun, çocuğun ana dilini ve annesinin sesini tanıması ve tercih etmesi için gelişimini şekillendirdiği düşünülmektedir.Ayrıca bebeklerin doğmadan önce düzenli olarak duydukları müziği tanıdıklarına inanılıyor.Bununla birlikte, belirli seslerin veya müzik türlerinin bir çocuğun zekasını geliştirdiği iddiasını destekleyen hiçbir kanıt bulunamamıştır.
Yumurta hücreleri hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek yumurta hücreleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla