İnsan Vücudu Gerçekten Yüzde 80 Su mu?

İnsan Vücudu Gerçekten Yüzde 80 Su mu?

İnsan Vücudu Gerçekten Yüzde 80 Su mu?

Sağlık dergilerinde sık sık insan vücudunun yüzde 80’inin su olduğu belirtiliyor.Ama bu gerçekten doğru mu?

İnsan vücudu suya bağlıdır.Vücuttaki sıvıların miktarı, bir kişinin iyiliğini şiddetle etkiler.Her ne kadar suyun tam yüzdesi değişken olsa da, kaynağın ne belirtildiğine bağlı olarak, bilim adamları aslında yüzde 72 su ve yüzde 8 kimyasal bileşiklerden oluştuğumuza inanıyor.Kalan yüzde 20, kemik ve katı dokudur.Su aslında sodyum klorür (tuz) ve potasyum klorür içerir ve bunun yaklaşık üçte ikisi hücrelerimizdedir.Gerisi, kan plazması şeklinde serbest akan sıvı ve hücreler arasında sıvıdır.

Su, vücudun tüm sistemlerinin korunmasında ve ayrıca vücuttaki herhangi bir hasarın onarılmasında hayati bir rol oynar.Kan yüzde 83’ten fazla sudur ve yaşamı koruma işlevlerini düzgün bir şekilde yerine getirebilmesi için vücudun yeterince su alması gerekir.Vücudun her yönünü kontrol eden beyin yüzde 80’den fazla sudur.Sinirlerin içindeki sıvı da su ve minerallerden oluşur.

Suyun ayrıca enerji üzerinde büyük bir etkisi vardır.Karaciğer, yağı kullanılabilir enerjiye dönüştürmek için su kullanır.Çok su içmek metabolizmayı hızlandırır ve güç ve enerji artışı sağlar.Vücut sıvılarında yüzde 5’lik bir düşüş, enerjide yüzde 30’luk bir düşüşe neden olur ve vücut sıvılarındaki yüzde 15’lik bir düşüş ölüme neden olur.Vücut ısısını sabit tutmak için su da önemlidir.

Bu yüzden vücudun çoğu su olduğu için, sağlıklı kalmak için bol miktarda kaliteli su içilmesi tavsiye edilir.Ortam sıcaklığı ve nem ile kişinin aktivite seviyesi gibi faktörlere bağlı olarak günde yaklaşık 2 litre tavsiye edilir.

Beynin Yalnızca Yüzde 10’unu Kullandığınız Doğru mu?

Tarihçiler, bu söylentiye en erken atıfların izini, insanların zihinsel yeteneklerini genişletmeyi vaat eden kişisel gelişim guruları tarafından sürdürüldüğü 20. yüzyılın başlarına kadar takip ettiler.St. Louis’deki Washington Üniversitesi’nde bir nörolog ve radyoloji profesörü olan Marcus Raichle, ‘Hiç şüphe yok ki beynin her bir parçasını kullanıyorsunuz.’

Hatta uyurken ya da sadece televizyon seyrederken bile beyniniz boyutuna göre şaşırtıcı miktarda enerji yakıyor.Beyniniz vücut ağırlığınızın yaklaşık yüzde 2’sini oluştursa da, vücudunuzun tükettiği toplam enerjinin yüzde 20’sini oluşturur.

Bilim adamları, beyninizin enerjisinin çoğunun nöronlar arasındaki temel bakım ve iletişim için kullanıldığını bilir.Geri kalanı, beyni geçmiş deneyimlere dayanan tahminler yaparak bilgi almaya hazırlamaya gidebilir.Örneğin, her bir süt kapmak istediğinizde tüm buzdolabınızı taramak yerine, en son bıraktığınız rafa doğrudan ulaşabilirsiniz - çünkü beyniniz size yerini hatırlatmak ve elinizi bu yönde çekmek için çok çalışıyor..Bu ön işleme, her gün karşılaştığınız muazzam miktarda ayrıntıyla başa çıkmanıza yardımcı olur.

Çok düşünmediğiniz zamanlarda bile tüm beyninizin çok çalıştığından emin olabilirsiniz.Raichle, ‘Beynin yaptığı tek şeyin oturup bir şey olmasını beklemek olduğu fikrinden uzaklaşmalıyız’ diyor.’Her parçası her zaman tam performanslı çalışıyor.’ diyor.

Su Yüzdesi hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek su yüzdesi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.