İlk hayvanlar ne zaman ortaya çıktı?

İlk hayvanlar ne zaman ortaya çıktı?

İlk hayvanlar ne zaman ortaya çıktı?

Dünya yaklaşık 4,5 milyar yıl önce kuruldu.Ancak bulunan en eski fosiller, Dünya’daki yaşamın yalnızca 3,5 milyar yıl önce başladığını gösteriyor.

Yaklaşık 600 milyon yıl önce ve 517 milyon yıl önce ilk hayvanlar okyanuslarda ortaya çıktı.Yumuşak vücutları vardı.Bu yassı canlılar, deniz anemonlarının, deniz kestanelerinin, denizanalarının ve solucanların atalarıydı.Hepsi omurgasızdı.

İlk günlerde Dünya nasıldı?

Dünya başladığında sıcak, kuru ve tozluydu.Oksijen yoktu.Bazı bilim adamlarına göre mavi-yeşil algler ortaya çıkan ilk canlılardır.Güneş ışığını kullanarak kendi besinlerini ve oksijenlerini ürettiler günümüzde bitkilerin kullandığı fotosentez adı verilen bir süreçtir.Yavaş yavaş atmosferdeki oksijen arttı ve daha büyük organizmalar gelişebildi.

earth

Hayat kesinlikle Dünya’da mı başladı?

Bazı bilim adamları, yaşamın Dünya’da başlamadığına, uzaydan geldiğine inanıyor.Canlıların oluştuğu proteinleri taşıyan bir kuyruklu yıldızın Dünya’ya çarptığına inanırlar.Dünyadaki (veya uzaydaki) yaşamın kökeni ile ilgili bir dizi teori vardır, ancak bunların hiçbiri henüz kanıtlanmamıştır.

Omurgası olan ilk hayvan neydi?

Omurgalı ilk hayvana pikaia adı verildi.Yassı kurt gibi görünüyordu ve yaklaşık 5 santimetre uzunluğundaydı.Vücudunu ileri geri döndürerek ve yönlendirmek için kuyruk yüzgecini kullanarak deniz tabanına yakın yüzdü.Pikaia’nın nesli artık tükendi.

animals

İlk balık ne zaman ortaya çıktı?

Pikaia’yı çenesi olmayan balıklar takip etti, bu yüzden yüzerken bitki ve hayvanları yakalamak için ağızlarının açık kalması gerekiyordu.Sonra, yaklaşık 475 milyon yıl önce, Coelacanth çeneleri ve dişleri geliştirdi.Daha etkili yiyebildikleri için çeneli bu balıklar daha hızlı büyüdü.Şaşırtıcı bir şekilde, Coelacanthlar bugün hala ortalıkta!

Hayatın oluştuğu farklı çağlar nelerdir?

Yaşam Prekambriyen çağında başladı.Ardından, ilk bitkileri, çoğu omurgasızları, ilk omurgalıları, balıkları, amfibileri ve sürüngenleri gören Paleozoik çağ geldi.Mezozoik Çağ veya Sürüngenler Çağı, dinozorların Dünya’yı yönettiği zamandı.Bu aynı zamanda çiçekli bitkiler, kuşlar ve bazı memelilerin geliştiği zamandı.İnsanlar ancak çok daha sonra Senozoik dönemde ortaya çıktı.

animals

Hayatın nasıl başladığına dair yeni ipuçları var mı?

Bilim adamları, volkanlardan çıkan gaz karışımları arasında bazı hayvanlar bulmuşlardır.Yaşam başladığında Dünya’nın çoğu böyleydi.Yani burada yaşayabilen herhangi bir hayvan, Dünya’daki yaşamın kökenine dair ipuçları taşıyabilir.

Paleontolog olarak adlandırılan bilim adamları, fosillere bakarak tarih öncesi bitki ve hayvanların yaşamlarını incelerler.Bu hayvanlar ve bitkiler öldüğünde üzerlerine toprak yerleşti.Zamanla bu toprak yavaş yavaş kayaya dönüştü.Bu, en eski katman en altta olan birkaç kaya katmanı oluşana kadar tekrar tekrar oldu.Belli bir dönemde ölen hayvan veya bitkinin baskısı kayaların üzerinde net bir şekilde görülebilmektedir.Bu izlere fosil denir.Fosiller, insanlar etrafta bulunmadan önce hayatın nasıl olduğunu keşfetmemize yardımcı oldu.

animals

İlk kara canlıları ne zaman ortaya çıktı?

Denizler birbirini besleyen hayvanlarla dolduğunda, bazı deniz canlıları (bazı balıklar dahil) avcılarından kaçmak ve daha kolay yiyecek almak için karaya taşınmaya başladı.Bu yaratıklardan bazıları mayıs sinekleri ve yusufçuklar gibi böceklere dönüştü.Ciğerleri büyüdü ve yüzgeçleri bacaklara dönüştü.Bunlar karada veya suda yaşayabilen ilk amfibilerdi.Bu dönemin tipik bir hayvanı acanthostega idi.Dört kısa ayağı vardı ve bir kertenkeleye benziyordu.Zamanının çoğunu lagün kıyılarında geçirdi

Yaşamın kökeni hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek yaşamın kökeni hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.