Psikopati nedir? Psikopati ruhsal bir bozukluk mudur?
Psikopati nedir? Bu ruhsal hastalığı tekrar inceleyelim.
Kısa Bilgi
Psikopati nedir?
Psikopat, ruhsal bozukluklardan biri olan psikopati durumuna sahip kişilere verilen genel isimdir. Antisosyal kişilik bozuklukları ve sosyopati başlıkları altında değerlendirilen bu kişiler kısaca empatiden tamamen yoksun olarak tanımlanabilirler. Çoğunlukla doğuştan ve ya küçük yaşlarda geliştiği düşünülür ve bu yüzden sonradan görülme ihtimali düşüktür. Psikopati nedenleri tam olarak bilinememekle birlikte çoğu psikolojik rahatsızlığın da temeli olan serotonin, kortikotropin ve benzeri kimyasal bozukluklardan dolayı meydana geldiği düşünülmektedir. Sinirsel işleyiş bozuklukları dışında kişinin yetiştirildiği ortamlar, şiddet, taciz, tecavüz gibi travmatik olaylara maruz kalması ya da kötü alışkanlıklar, madde bağımlılığı gibi etkenler de psikopatiyi tetikleyen nedenler arasındadır.
Psikopati ruhsal bir bozukluk mudur?
Temel olarak görünür ve gizli olmak üzere iki ayrı grup içerisinde incelenebilirler. Görünür olanlar kendilerine ve ya başkalarına verdikleri zararları çoğu zaman planlamadan, spontan bir şekilde ya da ortaya çıkabileceğini düşünmeden gerçekleştirirler. Bu kişiler kısa süre içerisinde farkedildikleri için yapılan tetkiklerin ardından durumlarına göre akıl hastaneleri ve ya cezaevlerine sevk edilirler. Psikopatların yüzde on gibi küçük dilimini kapsayan bu kişilerin aksine gizli psikopat olarak tanımlanabilecek, daha sık rastlanan ancak daha zor farkedilen bir grubu bulunmaktadır. Bu kişiler ebeveynleri, çocukları, eşleri gibi sadece kontrol altına alabildikleri, kendilerine zarar gelmeyeceğinden emin oldukları kişileri genellikle psikolojik, nadir olarak da fiziksel işkencelerle sindirirler.
Psikopati belirtileri nelerdir?
Planlı hareket ederler ve kendilerini zora sokacağını bildikleri durumlardan olabildiğince uzak dururlar.Psikopati belirtileri ise; Kişisel ve sosyal girişimlerde, ilişkilerde başarısızlık, Yasa ve kurallardan kopukluk, yasakları dikkate almamak, Sevgi, şevkat gibi hisleri algılayamamak, anlayamamak, Ahlaki, dini, toplumsal kıstaslara değer vermemek, Otokontrol eksikliği, korku hissinden yoksunluk, Küçük yaşlardan itibaren genellikle hayvanlara işkence yapmak, onların canlarını yakmak, öldürme girişimlerinde bulunmak olarak sıralanabilir. Psikopati tedavisi çok da mümkün olan bir ruhsal bozukluk değildir. Kişi gözetim altında tutulduğu dönemlerde zararsız görünmeyi düşünebilir ve bunu başarabilir. Psikopatların büyük bir kısmı akıl hastası olarak kabul edilmez, bilinçleri yerindedir fakat kontrol altında tutulmadığı müddetçe zarar verme eylemine devam edecektirler. Bu yüzden psikopati teşhisi konan kişiler akıl hastanesi, cezaevleri gibi gözetim altında tutulabilecekleri yerlerde bulunmalıdırlar.
Psikopati hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek Psikopati hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla