Horozlar neden ötüyor?
Kısa Bilgi
Horozlar neden ötüyor?
Birçok ülke sakini için, sabahın erken saatlerinde horozların ötüşleri duyulur. Kırsal yaşamın en yaygın seslerinden biridir. Pek çok insan, yeni bir günün şafağının habercisi olarak güneş doğarken horozların ötüştüğüne inanır. Ancak horozlar genellikle güneş doğmadan önce ötüyorlar. Günlük bir döngüde ötüştükleri düşünülür ve horozun iç “vücut saati” şafağı tahmin ederek horozu ötme için uyandırır. Horozun vücut saati onu erken uyandırırsa, ötme şafaktan önce başlayacaktır.
Bazıları, bir horozun tavukları çekmek için ötüştüğüne inanır ve bu aynı zamanda yırtıcıları da çekebileceğinden, karga için en güvenli zaman, güneş gökyüzünde çok yüksek olmadan öncedir. Diğerleri, bir horozun kayda değer yiyecekler bulduğunu belirtmek için ya da tavuklar gözden uzaklaşırsa sürüyü bir arada tutmak için öttüğünü düşünüyor. Diğerleri, bir horozun belli ruh hali içindeyken öttüğüne inanır.
Horozlar sabahleyin neden öter?
Çoğu kuş bilimci artık karganın asıl amacının horozun bölgesini oluşturmak ve işaretlemek olduğu konusunda hemfikir. Horozlar evcilleştirilmeden önce, tavuk sürüleri ile seyahat ediyorlardı ve güçlü bir ses ile rakip horozları savuşturarak kendi bölgeleri için alan talep ediyorlardı. Horozların, çit direği gibi belirgin bir görüş noktasından ötüşme eğiliminin nedeni, kendilerini rakiplerine net bir şekilde görünür kılmak ve böylece gürültünün daha uzağa gitmesini sağlamaktır. Ornitologlar, çoğu horozun sabahın erken saatlerinde ötüşünün nedeninin, diğer kuşlar gibi, en aktif oldukları zamandan kaynaklandığını söylüyorlar. Sabah yeni bir günün başlangıcıdır ve horoz, bölgesini yabancılara yeniden doğrulamak için ötüşüyor.
Ancak horozların günün veya gecenin herhangi bir saatinde ötüştüğü bilinmektedir.Bu, horozun bir meydan okuma olarak algıladığı ve böylece kendi bölgesini açıklama ihtiyacı hissettiği bir yabancı gürültüden kaynaklanıyor olabilir.Horozlardan biri ötmeye başladığında, diğerlerini de aynı şeyi takip etmeye teşvik eder.Horozun ötüşünü azaltmanın veya durdurmanın en etkili yolu kastrasyondur.Bu prosedür, horozda daha az erkeklik hormonu bırakır ve böylelikle kendi bölgesini savunmak için daha az eğilim bırakır.
Kuşlar Uyurken Neden Dallardan Düşmez?
Kuşların ayakları onların düşmesini engeller.Ayakları elimize benzer, genellikle üç ayak parmağı öne doğru ve biri arkaya dönüktür.
Pek çok kuşun ayağı yürüme, zıplama ve nesnelere tutunma gibi bir dizi görevi yerine getirebilir.Kuşların keskin pençeleri ve uzun ayak parmakları, çok sayıda pozisyonda dengede durmalarına ve pürüzlü yüzeylere yapışmalarına izin verir.
Kuş bir dala konduğunda, karşıt ayak parmakları dalın etrafını sıkıca sarar.Kuşun bacaklarındaki kaslar uzun tendonlar içerir ve kuş bir dalı kucakladığında tendonlar gerilir ve ayak parmakları kilitlenir.Bu istemsiz refleks kuşu dala bağlar.Kuş bacaklarını ne kadar fazla bükerse, tendonları o kadar fazla çeker ve daldaki tutuş o kadar sıkı olur.Ayakları dala kilitlendiğinde, kuş düşme riski olmadan güvenle uyuyabilir.
Kavrayışını serbest bırakmak için kuş ayağa kalkar ve bacaklarını düzeltir.Bu tendonları serbest bırakır.Bir kuşun dalda kalması, gitmesine izin vermekten daha az çaba gerektirir.
Ötme hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek ötme hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla