Bira köpüğünün nedeni nedir?

Bira köpüğünün nedeni nedir?

Bira köpüğünün nedeni nedir?

Tüm baloncukların insan standartlarına göre bir ömrü vardır, Hem bira hem de şampanyadaki kabarcıklar basınçlı karbondioksit içerir (CO 2 ). Her iki içeceğin de fermantasyon süreci sırasında, maya şekeri parçalar ve diğer şeylerin yanı sıra alkol ve karbondioksit üretir. Karbondioksit oluştukça, bira veya şampanyanın içinde çözünür ve şişe bir kapak veya mantarla kapatıldığında gaz içeride hapsolur. Bir miktar karbondioksit, kapağın veya mantarın hemen altındaki hava boşluğunda toplanır, ancak geri kalanı çözülmüş olarak kalır. Kapak veya mantar yerinde olduğu sürece dengede kalırlar ve bu nedenle kabarcıklar oluşmaz. Ancak conta kırıldığında, hava boşluğundaki basınç düşer ve karbondioksit dahil gazlar şişeden dışarı çıkar. Şimdi denge bozulur ve içeceğin içindeki CO 2 ‘in geri kalanı dışarı çıkmalıdır. Sıvıdaki CO 2 için bunu yapmanın en etkili yolu bir balon şeklindedir.

Kabarcıkların oluşması ve kaçması için kimya, kabarcıkların camın içinde yerleşip büyüyebileceği ‘çekirdeklenme bölgeleri’ olmasını gerektirir.Bunların çoğunlukla cam yüzeyindeki kusurlar olduğu düşünülüyordu, ancak daha ileri araştırmalar, bunların havadan veya bir bezden cama yerleşmiş küçük başıboş selüloz lifleri olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösterdi.

Bir çekirdekleşme alanı mevcut olsa bile, bir balon oluşturmak zor bir iştir.Bir şişe açıldıktan sonra, CO 2 </ SUB> Moleküller her çekirdekleme sitesine acele eder.Bir baloncuk ilk geliştiğinde, yaklaşık 1 / 100.000'lik bir cm'den daha az, ancak daha fazla karbondioksit molekülleri bir araya getirirken, sonunda kritik bir boyuta ulaşırlar, yeterince yüzer hale gelir ve bir balonun içinde yükselmeye başlarlar.Her bir balonun yukarı doğru yüzerken, kendi çekirdeklenme sitesi haline gelir ve böylece daha fazla ve daha fazla CO ALT> 2 </ SUB> yükselir.Sıvının yüzeyine hızla yükseldiği gibi, orijinal boyutunun birkaç bin katına kadar şişer.

Bir balon yüzeye ulaştığında çoğu su altında kalır, ancak küçük bir kısmı havaya çıkar. Açıkta kalan kapağın sıvısı, bardağın veya şişenin hemen hemen her şeyin hafifçe eğildiği, hatta geçen bir tutam hava bile onu patlayacağı noktaya kadar akmaya başlar. Bir balon patladığında, darbe yüksek hızlı bir bira veya şampanya fışkırmasının yüzeyden yukarı doğru patlamasına neden olur. Bunu yüzlerce balonla çarpın ve minik alkollü havai fişek gösterisinin patlamasını ve fışkırmasını kaçıramazsınız. Bir yudum için yerleştiğinizde, o uçan kabarcık parçalarından bazıları, en sevdiğiniz içeceğin tatlarını burnunuza getirir, kabarcıklar ne kadar kırılırsa, aroma ve lezzet o kadar yoğun olur.

DENEYİN: Bir şişe bira veya şampanya açın ve ardından yüzeye çıkan kabarcıkları izleyin.içindeki baloncukların, sıvının yüzeyine yaklaştıkça birbirlerinden uzaklaştığını fark edeceksiniz.Bunun nedeni, balon ne kadar çok CO 2 toplarsa, o kadar yüzer hale gelir ve daha hızlı hareket eder.

Bira neden köpürür?

Şampanyadaki kabarcıklarla biradaki kabarcıklar arasında birçok fark vardır.Birincisi, bir şişe şampanya, bir şişe biranın üç ila dört katı CO 2 içerir.Ayrıca, şampanyadaki bir kabarcık salım bölgesi saniyede otuz kadar, biradaki sayının kabaca üç katı kadar kabarcık üretebilir.Bu, bir kutlamada mantarı bir şişe şampanyadan fırlatmanın eğlencesini açıklıyor.Şampanyada büyük bir kabarcık konsantrasyonu olduğu için daha hızlı büyürler ve şişe tipik bir bira şişesinden daha büyüktür, şampanyanın ‘patlama hızı’ bir şişe biranın yüz katıdır.

Hem bira hem de şampanya, elementlerin karmaşık karışımlarıdır ve bu kimyasallardan bazıları bir balonun yüzeyine yapışabilir.Bu, şampanyada olduğundan daha çok birada olur.Birada, bazı maddeler, örneğin yüksek moleküler ağırlıklı proteinler ve şerbetçiotundan elde edilen izohümülonlar, kabarcıkları stabilize eder, yukarı doğru hareketliliklerini yavaşlatır ve patlama olasılıklarını azaltır.

Biranın içindeki kabarcıklar yüzeye çarptığında parçalamak yerine birbirine yapışarak köpüklü bir kafa oluştururlar.Şampanya çok farklıdır: Bu dengeleyici maddelerden daha azı vardır ve kabarcıklar çok daha hızlı yükselir ve şampanya kabarcıklarının yüzeye ulaşır ulaşmaz patlamasını sağlar.

sub

Bazı biralar neden daha fazla köpüklüdür?

Bir biranın üzerine mükemmel köpüğü dökmek söz konusu olduğunda, Guinness üstündür.Bir bardak Guinness’in köpüğü diğer biralara göre daha pürüzsüz ve çok daha uzun ömürlüdür.Sırrı nedir?Guinness, CO 2 ‘a ek olarak azot gazı içerir.Nitrojen kabarcıkları normal eski karbondioksitten farklıdır: Daha küçüktürler ve bir bardak Guinness’i karakterize eden yoğun köpük türünü desteklemede daha iyidirler.

Ancak Guinness biralarını teneke kutularda satmaya başladığında, aynı koşulları yeniden yaratmak bir zorluktu.Nitrojen birada isteyerek çözünmez, bu nedenle konserve aşamasında sıvıya verilen gazın çoğu üstte asılı kaldı ve kutu patladığında kaçtı.Sıvıdaki nitrojen, ayırt edici bir Guinness kafası anlamına gelmiyordu.

Guinness bu sorunu, her bir kutuya eklenen nitrojen ve karbondioksitle doldurulmuş küçük bir top olan ‘parçacığı’ tanıtarak çözdü.Kutu mühürlendiği sürece, widget hiçbir şey yapmaz.Ancak, kutu açıldığında, basınç değişikliği, parçacığın gaz kombinasyonunu serbest bırakmasına neden olur.Azot kabarcıklarının akışı, birayı çalkalayarak uzun süre kalıcı kremsi bir köpük oluşturur.

Geleneksel bir bira bardağında karbondioksit camın ortasından dışarı çıkar ve böylece nitrojen kabarcıkları diğer kuvvetlere dayanamayacak kadar zayıf oldukları için camın dış kenarlarına itilir ve duvar boyunca alçalır.Yine de harika bir deneyde, araştırmacılar, alttan üstten daha şişman bir ‘anti-pint’ camın bu akımları tersine çevirebileceğini gösterdi.Guinness bir anti-pint cama dökülürse, kabarcıklar camın ortasında aşağı doğru akar ve duvarları boyunca yükselir.Deneyciler basit bir sonuca vardılar: Anti-pint cam tabanında daha geniş olduğu için, dipte oluşan karbondioksit kabarcıkları yükseldikçe duvarlar tarafından bir araya toplanıyor.Nitrojenin batabileceği tek yer, tam ortada, kaçan CO 2 kabarcıklarının arasındadır.

Bu deneyleri kendiniz denemek istiyorsanız, Guinness kullanabileceğiniz en iyi biradır çünkü batan baloncuklar biranın koyu rengine göre vurgulanmıştır.Görüntülemeyi kolaylaştırır…

Bira kabarcıkları hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek bira kabarcıkları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.