Hindistan yarımadası nasıl oluştu?

Hindistan yarımadası nasıl oluştu?

Hindistan yarımadası nasıl oluştu?

Uzun (veya ‘jeolojik’) zaman ölçeklerinde, okyanuslar ve dağlar sürekli olarak dönüşüyor. Örneğin, birkaç yüz milyon yıl önce Hindistan’ın kara kütlesi güney yarımkürede idi. Hindistan’ın çoğunun bulunduğu yerde büyük bir okyanus vardı. Kuzeyinde Himalayalar yoktu. Bu müthiş dağ silsilesi, Hindistan Asya kıtasıyla çarpıştığında yavaş yavaş yaratıldı. Bu çarpışma hala devam ediyor; Hindistan, Çin’in altındaki kara kütleleri ile birlikte yılda yaklaşık 5 cm hızla kuzey-kuzey-doğuya hareket ediyor. (Son milyon yılda, yer değiştirme bu nedenle 50 kilometreden fazladır.)

okyanuslar ve dağlar nasıl oluşur?

Dünyanın her yerinde, yüksek dağların tepelerinde bulunan deniz fosilleri, bu zaman ölçeklerinde hiçbir şeyin kalıcı olmadığını göstermektedir. Dünya sürekli dönüşüyor. Büyük okyanuslarda, maddenin Dünya’nın derinliklerinden sıcak lav olarak çıktığı ve bazen deniz yüzeyinin üzerinde yükselen adalar yaptığı okyanus ortası sırtları vardır. Devam eden patlamalar, okyanusun dibinde taşınan dışarı çıkan maddeyi, Dünya’nın mantosuna geri döndürüldüğü kıtaların kenarlarına yayar. Bu tür batma bölgelerinden bazıları, Kuzey Amerika’nın Batı Kıyısı boyunca ve Asya’nın doğu kenarı boyunca uzanır. Dolayısıyla sürekli değişim vardır; milyonlarca yıl sonra ne olacağı ancak tahmin edilebilir.

coral mountains

Okyanus tabanları nasıl şekillenir?

Canlılardan çıkan ölü madde, okyanusların morfolojisini değiştirir.Örneğin, birçok mercan adası ve resif, mercan iskeletlerinin birikimlerinden başka bir şey değildir;bu organizmalar nispeten sığ derinliklerde büyür, böylece nüfuz eden güneş ışığını kullanabilirler.Deniz yüzeyinin üzerinde yükselen mercan dağları var olamaz çünkü mercanlar hem deniz suyuna hem de güneş ışığına ihtiyaç duyar.Niteliksel olarak önemli olsa da, bu fenomen aynı zamanda Dünya’nın yüzeyini değiştirmeye devam eden dramanın çok daha büyük temel unsurlarına da dayanır.Deniz tabanında yanardağlar olmasaydı, çevresinde Lakshadweep, Mali, Andamanlar veya Hawaii olmayan pek çok güzel mercan resifimizin bulunduğu okyanusun derinliklerinden uzanan izole tepeler olmazdı.

Evet, dönüştürülmüş organik madde bazı önemli değişiklikler yaratır, ancak jeolojik değişiklikler hala üstündür.

Mercan ihtiyaçları hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek mercan ihtiyaçları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.