Hapşırırken gözlerimizi açık tutamamamızın nedeni nedir?
Kısa Bilgi
Hapşırırken gözlerimizi açık tutamamamızın nedeni nedir?
Hapşırma, burundan tahriş edici olan bir refleks tepkisidir.Yüz, boğaz ve göğüste çok sayıda kas içerir.Hapşırma refleksi, gözleri de kapatan kasları kullanır.Refleks eylem, vücutta beyin tarafından programlanan bir dizi reaksiyondur.Bu, hapşırdığımızda gönüllü olarak gözlerimizi açık tutmamızı neredeyse imkansız kılar.Bununla birlikte, bazı insanlar için burnunun ucunu sıkıştırarak hapşırmayı önlemek mümkündür.
Thomas Edison, 1888’de birinin hapşırmasını izlemekten film yapma fikrini ortaya attı. Eadweard Muybridge ve Etienne-Jules Marey’in hareketsiz fotoğraf deneylerinin başarılı hareket sekansını inceliyordu.1889’da Edison ardışık resimleri görüntülüyordu ve bunları sırayla hızlı bir şekilde izlerseniz hareketli bir resim yapabileceğinizi tahmin etti.
Edison görevi en yetenekli yardımcılarından biri olan W.K.L. Dickson adında genç bir İngiliz’e verdi.Ocak 1894’te Dickson, * The Edison Kinetoscopic Record of a Sneeze adlı bir kısa film çekti. Hapşırmayı yapan kişi başka bir Edison çalışanı olan Fred Ott’du.Film parçası daha sonra Kongre Kütüphanesi’nde saklandı ve telif hakkıyla korunan en eski filmdir.
Hapşırmanın nedeni nedir?
Hapşırma, beynin birçok alanını içeren çok karmaşık bir şeydir.Hapşırma, burundaki zarların duyusal uyarımı ile tetiklenen ve havanın ağız ve burundan koordineli ve kuvvetli bir şekilde dışarı atılmasına neden olan bir reflekstir.Guinness Rekorlar Kitabı, şimdiye kadar kaydedilen en uzun hapşırma nöbetinin Birleşik Krallık’tan bir kız öğrenci olduğunu bildirdi.13 Ocak 1981’de hapşırmaya başladı ve 978 gün hapşırmayı bırakmadı.
Hapşırık tutmanın zararları nelerdir?
Hapşırıklarla dışarı atılan havanın saatte yüz altmış kilometre yol kat ettiği söylenir ve engelsiz bir hapşırık havaya bakteri dolu iki ila beş bin damlacık gönderir.Hapşırık tutmak burun kıkırdağında kırılmalara, burun kanamalarına, kulak zarlarının patlamasına, işitme kaybına, baş dönmesine, kopuk retinalara veya yüz amfizemi adı verilen geçici şişmeye neden olabilir.Bu nedenle hapşırmanın uçmasına izin vermek en iyisidir, ancak lütfen burnunuzu ve ağzınızı kapatın.
Saygıdeğer hapşırma hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek saygıdeğer hapşırma hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla