Güneş yanıkları nasıl oluşur?

Cildimizin Güneşe maruz kalmaya nasıl tepki verdiğini öğrenin

Güneş yanıkları nasıl oluşur?

Güneş yanığı nedir?

Tıp uzmanları cildimizi çok fazla güneş ışığına maruz bırakmanın tehlikeleri konusunda bizi uyarmaya devam ediyor. Buna rağmen, çoğumuz hala bronzlaşmış ten tonunu elde etmek umuduyla güneşlenmek için çok uzun zaman harcıyoruz.

Melanin nedir?

Cildimizi güçlü güneş ışığına maruz bıraktığımızda, absorbe ettiğimiz ultraviyole radyasyonu, cildimizdeki melanositlerin daha fazla melanin üreterek reaksiyona girmesini sağlar. Melanin, cildimizin renginden sorumlu olan pigmenttir ve hücreleri cilt hücrelerine zarar verebilecek UV radyasyonunu emerek korur. Doğal olarak daha koyu cilde sahip kişilerde daha fazla melanin bulunur, bu nedenle doğal olarak güneş ışığına karşı daha iyi korunur. Bununla birlikte, aşırı UV maruziyeti, melanom olarak bilinen ölümcül bir cilt kanseri formuna yol açabilen melanositlerin DNA’sına zarar verir.

Bronzlaşmak sağlıklı mıdır?

Güncel bilim, bronzlaşma sürecinin bağımlılık yaratan niteliklere sahip olduğunu göstermektedir. Fareler kullanılan bir deneyde, UV radyasyonunun, melanin üretmenin yanı sıra, kişinin bağımlılık yapan ilaçları aldıktan sonra da üretilen endorfin denilen zevk kimyasalları ürettiğini göstermiştir.

Güneş ışığında radyasyon var mıdır?

Güneş, UVA, UVB ve UVC ışığı üretir, ancak UVC çoğunlukla Dünya’nın atmosferi tarafından engellenir. UVB Bu kısa dalgalar melanositlerin melanin üretimini başlatmasına neden olur. UVB ayrıca D vitamini sentezini teşvik eder.

güneş

Neden bronzlaşırız?

Neden güneşte çok fazla durduğunuz zaman koyu ten oluşur? Koyu renkler, görünür ışığı en fazla emer, beyaz ise onu yansıtır. UV ışığı için farklı mıdır? Çünkü cildin üst tabakası zaten ölmüştür. Ölü cilt tabakası, Güneş’ten gelen açık renkli olmasından çok daha fazla radyasyon emer ve bu da altındaki cildin korunmasına yardımcı olur. Bu, koyu tenli insanlar, açık tenli insanlar kadar kolay güneş yanığı almazlar.

Nasıl daha güzel bronzlaşırız?

Daha koyu tenli insanlar teknik olarak Güneş’ten daha açık tenli olanlara göre insanlardan daha fazla ısı emerler, ancak vücudun doğal olarak kendi metabolik hareketleriyle ürettiği ısı miktarıyla karşılaştırıldığında bu fark önemsizdir.

Güneş hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek Güneş hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.