Güneş öğleden sonraları neden parlaktır?

Güneş öğleden sonraları neden parlaktır?

Güneş öğleden sonraları neden parlaktır?

Güneş ışınlarının Dünya’nın yüzeyine ulaşması için atmosferden geçmesi gerekir. Dikey olarak bakıldığında, deniz seviyesinde her santimetrekare üzerindeki hava sütununun kütlesi yaklaşık 1.030 gm’dir. cm başına 2 . Ancak ufka bakıldığında, parçacığın veya ışık ışınının geçmesi gereken hava sütununun kalınlığı çok daha fazladır. Başka bir deyişle, güneş ışığının Dünya yüzeyine alacakaranlıkta ve şafakta ulaşmak için çok daha fazla miktarda havadan geçmesi gerekir.

Hava molekülleri ışığı saçar. Toz ve aerosoller ayrıca Güneş’in enerjisini dağıtır ve emer. Sabahları ve akşamları artan emilim, Güneşi daha az sıcak ve daha az parlak hale getirir. Biliyorsunuz ki, gün ortası ile şafak veya alacakaranlık arasındaki Güneş’in gözlenen rengindeki belirgin değişim, güneş ışığının farklı renklerinin tercihli saçılmasından kaynaklanmaktadır. Gökyüzünün mavi rengi, Güneş’in dağınık ışığına bağlıdır; mavi ışık, spektrumdaki diğer renklerden çok daha fazla saçılır. Güneş, gün batımında veya gün doğumunda turuncu görünür, çünkü mavi ve yeşilin çoğu, atmosferde yatay yönde uzun geçiş sırasında saçılarak uzaklaştırılmıştır.

Yıldızların renkleri var mı?

Evet, öyle ve hatta gece gökyüzüne üstünkörü bir bakış bile, yıldızların çoğunun renk tonu beyazken, birkaçının gözle görülür derecede kırmızımsı veya turuncu olduğunu ve bir veya ikisinin (Sirius gibi) mavimsi bir rengi olduğunu görebiliriz.

Fotometri bilimi yıldızların parlaklığının bir dizi renkli cam aracılığıyla doğru bir şekilde ölçülmesine izin vererek gökbilimcilerin yıldız renklerini çok hassas bir şekilde belirlemelerine olanak tanır.Artık bir yıldızın renginin, daha soğuk yıldızların (3500˚C’den az) kırmızımsı göründüğü ve en sıcak yıldızların (50,000˚C’ye kadar) belirgin bir şekilde mavi-beyaz göründüğü, doğrudan sıcaklığıyla ilişkili olduğunu biliyoruz.Güneş, 5500˚C yüzey sıcaklığına sahip sarı bir yıldızdır.

Mavi renk hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek mavi renk hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.