Granit Nedir?
Kısa Bilgi
Granit Nedir?
Dünyanın kıtalarının granit üzerinde durduğunu biliyor muydunuz? Granit, dünyanın dış kabuğunun çoğunu oluşturan sert kayadır. ‘Granit’ adı Latince kelime granumundan geliyor. ‘Tahıl’ anlamına gelir. Granit içindeki tahıllar kuvars, feldispat, mika ve hornblende kristalleridir.
Granit renkleri değişir. Gri veya pembemsi olabilir ve ayrıca safsızlıklar ile renklenebilir. Granit ‘magmatik’ ya da ateş kayalardan biridir. Çoğunlukla yeryüzünün bir derinliğinde oluşur. Sıcak kaya veya erimiş ‘magma’ yeryüzünde yavaşça soğutulduğunda granit oluşmuştur. Magma, kaya benzeri bir hamurdur, Granit genellikle yüzeydeki kayaların hızlı soğumasını önlemek için bir battaniye görevi gördüğü dağ kıvrımlarının altında oluşur.Yüzeyde bulunduğu tek zaman, üstüne yatan kayaların rüzgar, su veya buzla aşındığı zamandır. Ayrıca dünyanın hareketleri ile yukarı doğru itilmiş olabilir. Yüzey kayaları uzaklaştığında, granitin büyük kütleleri kalır.
Geanit nasıl oluşur?
Granit havaya maruz kaldığında, ayrışma bir kerede başlar. Feldspars ilk önce, kil ve tuzlara geçerken, sadece kuvars değişmeden kalır. Zamanla, dev granit dağlar minerallere indirgenir. Bu mineraller, bitki ve hayvanların kalıntıları ile birlikte toprağı oluşturur. Granit, en güçlü bina taşlarından biridir. Dışarı, anıtlar ve mezar taşları inşa etmek için kullanılır. Ayrışmayı önlemek için son derece cilalı olmalıdır. Eski Mısırlılar, tapınak, sütunlar ve piramitler inşa etmek için granit kullandı.
Dünyanın İçi Neden Sıcaktır?
Yeryüzünün dışı, yaklaşık 5 ila 50 kilometre kalınlığında bir kaya kabuğudur. Bu kabuğun içine girdiğimizde, kabuğun daha da ısınmaya başladığını görürüz. Aşağı indiğimiz her 40 metrede bir sıcaklık bir derece yükseliyor. Dünya yüzeyinin 4 kilometre aşağısında, sıcaklık suyu kaynatmak için yeterince yüksektir! 50 kilometre kazmak mümkün olsaydı, sıcaklık yaklaşık 1.200 santigrat derece olurdu. Bu kayaları eritecek kadar sıcak.
Dünyanın merkezi ne kadar sıcak?
Dünyanın merkezinde, bilim adamları sıcaklığın yaklaşık 5.500 santigrat derece olduğuna inanıyor. Yerkabuğunun iki katmanı vardır. Kıtaları oluşturan üst tabaka granitten yapılmıştır. Granit tabakasının altında ‘bazalt’ adı verilen kalın bir çok sert siyah kaya tabakası bulunur. Bu katman kıtaları destekler ve okyanusları tutan havzaları oluşturur. Dünyanın merkezinde, yaklaşık 6500 kilometre çapında büyük bir erimiş demir topu olduğuna inanılıyor.
dünyanın merkezi nasıl bu hale geldi?
Çoğu bilimsel teoriye göre, dünya ve güneş bir zamanlar bir şekilde ilişkiliydi, çoğu bilim insanı dünyanın bir zamanlar sıcak, dönen bir gaz, sıvı veya katı kütlesi olduğuna ve yıllar geçtikçe güneş etrafında düzenli gezintilerine başladığına inanıyor. yavaş yavaş soğudu ve büyük kütle küçüldü. Dönerken, yavaşça top şeklini aldı. Kırmızı sıcaktı ve güneşin çekiciliğiyle yolunda tutuldu, Yer soğudukça, yüzeyde sert bir kabuk oluştu, kimse kabuğun oluşmasının ne kadar sürdüğünü bilmiyor ama o kabuğun altında sıcak merkez kaldı. o merkez dünyanın çekirdeğidir ve bugün hala orada.
Granit tabakası hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek granit tabakası hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla