Neden bazı şeyler suda çözünür ve diğerleri çözülmez?
Kısa Bilgi
Neden bazı şeyler suda çözünür ve diğerleri çözülmez?
Su, bir ucu pozitif, diğer ucu ise negatif yüklü polar bir moleküldür.Bu yükler, sofra tuzu gibi maddelerdeki iyonik bağlarla etkileşime girer.Su molekülleri, tuzdaki yüklü parçacıkları, su moleküllerinin zıt yüklü uçlarıyla çevreler.Bu, sodyum ve klor iyonları üzerindeki etkili yükleri azaltır, böylece artık birbirlerini eskisi kadar çekmezler.
Tuzu çözme işinin geri kalanı, ısı ve suyun hareketiyle yapılır, her ikisi de iyonları birbirinden ayırır, böylece su molekülleri tarafından çevrelenebilir ve izole edilebilir.
Suyun kutupsal yapısı aynı zamanda polar olmayan moleküllerin suda çözünmemesinin nedenidir.Sıvı yağlar, katı yağlar ve mumlar gibi maddelerin su moleküllerini çekecek yüklü parçaları yoktur.Su molekülleri yükleriyle birbirlerine çekilir ve polar olmayan molekülleri rahat bırakırlar.Tüm su moleküllerini bu şekilde bir araya getirmek, onları yüklenmemiş moleküllerden uzaklaştırır, bu nedenle yağ ve su karışmaz.
Su çoğu sıvı yağ, katı yağ ve mumdan daha yoğun olduğu için, kabın dibine düşer ve yağ geride, üstte kalır.
Metaller, kum, kayalar veya plastik gibi diğer malzemeler de sudan etkilenmez ve aynı nedenlerle, yalnızca tersi olarak.Kayalar ve metallerdeki moleküller, sudan çok daha fazla birbirlerini çekerler.Böylece metal atomları birbirine yapışır ve suyu geride bırakır.Genelde daha ağır oldukları için dibe batar ve suyu üstte bırakırlar.
Şişe suların son kullanma tarihi var mı?
Şişelenmiş suların çoğunun üzerinde son kullanma tarihi vardır.Bunun nedeni kötüye gidecekleri için değil, bazı yerlerde her içeceğin bir son kullanma tarihine sahip olması gerektiğini söyleyen yasalara sahip olmasıdır.Siz böyle bir yerde yaşamasanız bile, şişeleme şirketi suyu o yerlerde satabilmek istiyor, bu yüzden şişeye bir tarih basıyorlar.Ayrıca, insanlar buzdolabının arkasındaki eski şişeleri içmek yerine yeni su şişeleri satın almaları gerektiğini düşünmeleri satışlarına da yardımcı olabilir.
Plastik şişeler, plastikten yavaş yavaş uçucu moleküller salacaktır.Bunların çoğu havaya kaçacak, ancak bazıları suya girecek.Ancak, onları suda tatmanız pek olası değildir ve plastiğe yeniden emilmek yerine zamanla birikecekleri açık değildir.
Cam şişelerde suya karışacak uçucu moleküller bulunmaz.
Açılmamış bir şişe, alg veya bakterilerin içinde büyümesine izin vermez.Bununla birlikte, şişe açıldığında, yosun sporlarının içine girebilir.
Yeni su şişeleri hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek yeni su şişeleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla