149.6 milyon km uzakta, güneş nasıl bu kadar sıcak hissettirir, üzerimizden basit bir bulut geçtiğinde sıcaklık inanılmaz derecede nasıl azalır?
Kısa Bilgi
Güneş neden sıcaktır?
Güneşin sıcaklığını hissettiğinizde, güneşten gelen ısıyı hissetmezsiniz. Bunun yerine cildinizde güneşin yarattığı ısıyı hissedersiniz. Işık enerji taşır. Cildiniz gibi renkli şeyler ışığı emer. Bunu yaptıklarında, onları oluşturan atomlar hareketlenir. Atoma ve içeriğinde ne olduğuna bağlı olarak, birkaç şey olabilir. Eğer atom bir molekülün parçası ise, o enerji molekülden ayrılır. Atom veya molekül bir katı veya sıvının yüzeyindeyse, enerji onu bir gazın içine çekerek havaya fırlatmaya başlayabilir. Bunlardan herhangi birini yapmak için yeterli enerji yoksa, atom enerjiyi çevresine bırakacaktır. Çoğu zaman, enerjinin çoğu ısı olarak salınır. Güneş sıcak hissetirdiğinde hissettiğiniz şey budur. Bazen enerji ışık olarak salınabilir. Karanlıkta parlayan şeyler böyle işler. Bir bulut güneşten gelen tüm ışığı engellemez, ancak çoğunu emer. İçeri giren ışık farkedilmeyecek kadar seyrek veya bunun yerine hasara yol açacak kadar yüksek enerjili olabilir. (örn. UV ışığı).
Güneş kızılötesi yayar mı?
Kızılötesi radyasyon nedeniyle sıcaklık hissediyoruz, bulutlar kızılötesi radyasyonu engelliyor. Soğuk günlerde şenlik ateşinin yanında durmak gibi bir şey, ateşle karşı karşıya kaldığınızda yüzünüzde sıcaklık hissedersiniz, ancak bir engel koyduğunuzda sıcaklığı hissetmemeye başlarsınız.
Güneş enerjisi nedir?
Güneşten gelen enerjinin çoğu ışıktır. Sıcaklık, bir bulutun üzerinden geçtiğinde durur çünkü ışığı engeller.
Sıcaklık Nedir?
Sıcaklık, sıcak ve soğuğu ifade eden fiziksel bir miktardır. Bir veya daha fazla sıcaklık ölçeğinde kalibre edilmiş bir termometre ile ölçülür. En yaygın kullanılan ölçekler, Santigrat ölçeği (° C olarak adlandırılır), Fahrenheit ölçeği (° F olarak adlandırılır) ve Kelvin ölçeğidir (K ile belirtilir).
Sıcaklık hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek Sıcaklık ile detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla