Uzayda navigasyon nasıl çalışır?

Uzayda navigasyon nasıl çalışır?

Uzayda navigasyon nasıl çalışır?

Uzay navigasyonu aslında Dünya’da yolunuzu bulmaktan daha basittir.Bunun nedeni kısmen çarpışacak daha az şey olması, ama aynı zamanda yer çekiminin uzayda görünmez, önceden belirlenmiş yollar oluşturma davranışıyla da ilgilidir.

Dünya yüzeyinde bulunan çeşitli izleme istasyonları için radyo sinyalleri aracılığıyla bir uzay aracının üç boyutlu konumunu sabitlemek rutin bir iştir. Uzay aracınızın herhangi bir anda nerede olduğunu biliyorsanız ve ayrıca hızını ve seyahat yönünü belirleyebiliyorsanız, nereye gittiğini anlamak için ihtiyacınız olan her şeye sahip olursunuz. Bunun nedeni uzay araçlarının düz çizgilerde hareket etmeleri değil, uzayda herhangi bir noktadaki yerçekiminin büyük bir hassasiyetle bilinmesidir. Dünyanın yörüngesinde dönen bir uydunun en basit durumunda, çekme merkezcildir, yani Dünya’nın merkezine doğru yönlendirilir. Dolayısıyla, uydunun belirli bir zamandaki konumunu ve hızını biliyorsanız, yörüngesinin özelliklerini (örneğin, dairesel mi yoksa uzun mu) hesaplayabilir ve böylece herhangi bir zamanda gelecekteki konumunu belirleyebilirsiniz.

Bu düzgün ve derli toplu resmi bozabilecek bazı etkiler (genellikle ‘yerçekimsel olmayan tedirginlikler’ olarak bilinen) vardır. Nadir görülen üst atmosferin frenleme hareketi belki de en yaygın olanıdır, ancak aynı zamanda iyi anlaşılmıştır ve hesaplamalarda buna izin verilebilir. Aynı şekilde, güneş rüzgarı dediğimiz atom altı parçacıkların türbülanslı akışı da hesaba katılabilir.

Ayın dünyaya göre konumu nasıl belirlenir?

Ay gibi başka bir göksel nesneye gitmek istiyorsanız, durum biraz daha karmaşık hale gelir, ancak aynı temel ilkeler geçerlidir. Uzayın herhangi bir noktasında yerçekimi, iki çekici kuvvetin birleşimidir, bu durumda biri Dünya’ya diğeri ise Ay’a bağlıdır. Elbette, uzay aracı rotası boyunca hareket ettikçe bu kuvvetlerin göreceli yoğunluğu değişir, ancak bu yoğunluk, uzay aracının rotasını önceden belirleyerek hala yüksek hassasiyetle biliniyor.

Bu kadar uzun yörüngelerde, uzay aracının yolu, ana roket motorunun ilk ‘yörünge enjeksiyon yanması’ ile belirlenir. Gerekirse yol, orijinal yörüngedeki herhangi bir hatayı telafi etmek için roketin ateşlendiği bir orta rota düzeltmesiyle hafifçe değiştirilebilir.

space navigation

Gezegenler arası seyahatler nasıl hesaplanır?

Gezegenler arasında seyahat etmek için görev planlayıcıları, Dünya’nın ve hedef gezegenin yerçekimsel çekiciliğini, Güneş’inkilerle birlikte Ay’ın (uzay aracı Dünya’ya yakınken) ve çoğu zaman en büyük gezegeni hesaba katmalıdır, bu da Jüpiter’dir.

Modern süper bilgisayarlar, gezegenler arası seyahat sorununa oldukça daha rafine bir şekilde bakmamızı sağlar. Gezegenlerin birbirlerine göre değişen konumları, yerçekimsel çekimlerinin ince kombinasyonları ile birlikte, uzayda sürekli değişen yolların görünmez bir ağını tanımlar. Bu yollar, bir uzay aracının minimum enerji harcamasıyla hareket edebileceği yörüngelerdir ve ağa bazen ‘gezegenler arası süper otoban’ denir. Bu fütüristik konsept, uzay aracını Güneş Sisteminin en uzak noktalarına yönlendirmede zaten rolünü oynuyor.

Ay hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek ay hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.