Farklı sesleri nasıl duyarız?
Kısa Bilgi
Farklı sesleri nasıl duyarız?
Tüm sesler titreşen bir nesneden, yani hızla ileri geri hareket eden bir nesneden kaynaklanır. Bu titreşimler havadaki moleküllerin hareket etmesine neden olur ve yanlarındaki molekülleri hareket ettirirler ve kısa süre sonra havadaki moleküllerin ileri geri hareketi ‘ses dalgaları’ dediğimiz şeyi üretir, Ancak titreşimler birbirlerine ve farklı türlerde sesler üretirler.
Bir ses ve diğeri arasında üç temel fark vardır. Farklılıklar ses yüksekliği, perde ve ton kalitesindedir. Bir sesin yüksekliği, hem titreşen nesnenin kulağınıza olan uzaklığına hem de titreşen cismin kendi hareketine ve hareketinden ne kadar uzak olduğuna bağlıdır. Bu hareket ne kadar büyükse, ses o kadar yüksek olacaktır. Bir sesin yüksekliği veya alçaklığı perdesidir. Bu, sondaj nesnesinin titreşim hızına (frekansına) bağlıdır.
Ton kalitesi, seste bulunan ‘armonik tonların’ sayısına ve gücüne bağlıdır. Bu, daha düşük seslerle aynı anda daha yüksek sesler olduğunda ve birbirleriyle karıştıklarında olur.
Kulak kanalımıza kulak zarına giden bir ses dalgası geçene kadar duyamayız. Kulak zarı bir tambur zarı gibi davranır ve orta kulaktaki üç küçük kemiğin hareket etmesine neden olur. Bu, iç kulaktaki bir sıvının hareket etmeye başlamasına neden olur. Ses dalgaları sıvıyı hareket ettirir ve bu, sıvının içindeki küçük tüy hücrelerinin hareket etmesini sağlar. Bu saç hücreleri, hareketi sinir uyarılarına dönüştürür. Beyne taşınırlar ve beyin onları ses olarak yorumlar. Ancak kulağımızda farklı hareketler ve beyne farklı sinir uyarıları üreten farklı ses dalgalarıdır ve bu nedenle farklı sesler duyuyoruz!
Nasıl Şarkı Söyleriz?
Tellerinin inceliği ya da menzil değiştirme ve ton kalitesi zenginliği elde etme yeteneği açısından insan sesiyle kıyaslanabilecek hiçbir müzik aleti yoktur! İnsan ses cihazı oldukça karmaşık bir mekanizmadır.
Önce gırtlakla başlayalım. Bu, ses aparatını içerir ve boynunuzun önünde hissedebileceğiniz bir kıkırdak çerçevesinden oluşur. Larinksin içinde iki ‘aritenoid kıkırdak’ vardır ve bunlara ‘ses tellerimiz’ bağlanmıştır. On altı farklı kas, bu ses tellerini hareket ettirerek onları gergin veya gevşek hale getirir, tıpkı bir kemancının tellerinin gerginliğini kontrol etmesi gibi. Yaklaşık 170 pozisyon alın! Diyafram ve diğer kaslar tarafından yukarı doğru belirli bir miktar hava üflendiğinde, ses telleri titreşmeye başlar ve bu, solunum yollarındaki hava kolonunun da titreşmesine neden olur. Kolonun titreşimini duyuyoruz. Ses olarak hava. Ses telleri çok gergin değilse, bu yüzden saniyede yaklaşık 80 kez titreşiyorlarsa, ses dalgaları derin tonlar olarak duyuluyor. Kordonlar, saniyede yaklaşık 1.000 kez titreşecek şekilde gerilirse, duyuyoruz yüksek tonlar olarak ses dalgaları. İnsan sesinin perdesi, ses tellerinin uzunluğuna bağlıdır. Bir sesin aralığı ve kalitesi, yankılanan alanların şekline ve boyutuna bağlıdır. Bunlar, ses telinin bir kısmını ve nefes borusu, akciğerler, göğüs ve farenks, ağız ve burun boşlukları ve burun sinüsleri. Sesi güzel olan insanların yankılanan alanları “müzikal olarak” titreşecek şekilde şekillenir.
Dil Nedir?
Dil, vücudun en şaşırtıcı kas ve organlarından biridir. Sadece bir ucuna bağlı olan tek kastır. Böylece başka hiçbir kas gibi hareket edemez ve bu yapması gereken bazı işler için önemlidir. Konuştuğumuzda ve çok çeşitli farklı sesler ürettiğimizde, dil, sesleri çıkarmamıza olanak sağlamak için çeşitli biçimler ve konumlar üstlenir. Alfabeyi yavaşça söyleyin ve farklı harfler için dilin farklı konumlarına dikkat edin. Dili kaplayan mukoza, yiyeceğin alınması, tutulması ve öğütülmesinde rol oynar. Aslında dilin yüzeyi, aldığımız yiyecek parçacıklarına etki eden rendeler, merdaneler, yoğurma tahtaları, fırçalar, tırmıklar ve noktaların bir kombinasyonu gibidir.
İnsan dili tatları nasıl algılar?
Dil aynı zamanda dokunma duygusuyla ilişkilendirdiğimiz en hassas organlardan biridir. Sürekli bize bir şeyler anlatıyor, ağızda meydana gelen değişiklikleri bildiriyor ve merkezi sinir sistemine ne yediğimiz ve içtiğimiz hakkında mesajlar gönderiyor…
Son olarak, tabii ki dilde tat alma tomurcuklarımız bulunuyor. ‘Dilin yüzeyi minik siğillere benzeyen küçük şişliklerle kaplıdır. Bunlara’ papilla ‘’ adı verilir ve tat tomurcukları bu papillaların duvarlarında bulunur. İnsanın yaklaşık 3.000 tat tomurcuğu vardır. Bir ineğin yaklaşık 35.000’i vardır ve bir balinanın çok azı vardır veya hiç yoktur. Sayı, hayvanın tat ihtiyacına bağlıdır.
İnsanın tat tomurcukları üç farklı duyguyu kaydedebilir: tatlı, tuzlu ve acı. Ayrıca ekşi de kaydedebilirler, ancak bu muhtemelen diğer üçünün bir kombinasyonudur. Dilin farklı bölümleri farklı zevklere duyarlıdır. Sırt acıya daha duyarlı, yanlar ekşiye ve tuza daha duyarlıdır ve dilin ucu tatlı tatları alır.
Farklı sesler hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek farklı sesler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla