Güneş Sistemini terk eden herhangi bir uzay aracı var mı ve nereye gidiyorlar?
Güneş Sistemini terk eden herhangi bir uzay aracı var mı ve nereye gidiyorlar?
Güneş’in yerçekiminden tamamen kaçmak için yeterince itme uygulanılan uzay aracında oldukça özel bir şey vardır.Bunlar, uzayda çok uzun bir süre yolculuk edecek ve hatta insanlıktan ve hatta Dünya’dan bile daha uzun süre dayanabilecek insan yapımı eserlerdir.
Dış yörüngeye giden uzay araçları nelerdir?
İsimleri Pioneer 10 ve 11, Voyager 1 ve 2 ve bu özel kulübün en son üyesi New Horizons.Pioneers, 1972 ve 1973’te, iki Voyager 1977’de ve Yeni Ufuklar’da Ocak 2006’da fırlatıldı. Cüce gezegen Pluto’yu ve onun uyduları Charon, Nix ve Hydra’yı 2015’te geçen ve daha sonra, Kuiper Kuşağı’ndaki henüz tanımlanmamış bir nesneler ile buluşmaya gidecek olan New Horizons’tır.Bundan sonra, uzayın derinliklerine kadar dışarıya doğru yol alacak.
Yeni ufuklar uzay aracı nedir?
New Horizons, aslında, Güneş’ten 23 km/saniye bir mevcut hız ile bu uzay araçlarının en hızlısıdır.Bu hızda, doğru yönü gösteriyorsa, en yakın yıldıza yaklaşık 60.000 yıl içinde ulaşması beklenebilir.
Bize Güneş’in çevresi hakkında söyleyebilecekleri açısından daha ilginç olan iki Voyager uzay aracıdır.Voyager 1, Dünya’dan şu an 15 milyar kilometre uzaklıkta (Plüton’dan yaklaşık üç kat daha uzakta) var olan en uzak insan yapımı nesnedir, Voyager 2 ise yaklaşık üç milyar kilometre geridedir.Her iki uzay aracı da Güneş Sisteminin aynı tarafında olmasına rağmen, Voyager 1 Dünya’nın yörüngesinin düzleminin üzerine tırmanıyor ve Voyager 2 onun altına doğru gidiyor.Her ikisi de hala aktif ve şu anda Güneş’in manyetik etki alanı hakkında bilgi gönderiyorlar.
Dış Yörüngeye fırlatılan uzay araçları sayesinde ne gibi bilgiler elde edilir?
Her ikisi de şimdi, Güneş’ten gelen atom altı parçacıkların yıldızlararası uzaydakilerle (yani Güneş’in daha geniş ortamında) çarpıştığı bir bölgeye ulaştı.Dıştaki, her şeyi saran bir ‘heliopoz’ ile birlikte, bu alan, Güneş’in baskın etkisi olduğu balonu tanımlar ve Voyager ölçümlerinden, bu balonun güneyde hafifçe çöktüğü görülmektedir.Bu muhtemelen, temeldeki yıldızlararası manyetik alanın etkisinden kaynaklanmaktadır.
Bu sonda uzay aracıyla ilgili bir başka küçük gizem de Pioneer anomalisidir. Bir uzay aracının konumu, ilk konumu ve hızı bilindikten sonra çok kolay tahmin edilebilir. Ne kadar şaşırtıcı ki, Pioneer sondalarının hiçbirinin son konumu, onlarla temas birkaç yıl önce kesildiğinde olması gerektiği yerde değildi. Pioneer 10’un durumunda, hata Dünya ile Ay arasındaki mesafenin yaklaşık 400.000 kilometreyi buluyordu. Bazı bilim adamları, bu tutarsızlığın yerçekimi anlayışımızdaki bir kusuru ortaya çıkardığını ve ders kitaplarını yeniden yazmamız gerektiğini öne sürdüler. Bununla birlikte, çok daha büyük olasılıkla, güneş rüzgarı, sıcaklık etkisi veya basitçe bir yakıt sızıntısı gibi bazı yerçekimsel olmayan fenomenlere uygun şekilde bu durum gerçekleşmiş olabilir.
Uzay sondaları ne kadar süre boyunca çalışır durumda olabilir?
Tüm bu uzay araçlarının nihai kaderi, başka bir göksel nesnenin büyük olasılıkla bir yıldızın veya gezegenlerinden birinin veya uydularının yerçekimi etkisine girmesi ile sonlanacaktır. Sonda ya nesne ile çarpışacak ya da etrafındaki yörüngede kalacaktır. Daha az olası, ama imkansız olmayan bir son ise, bunlardan birinin dünya dışı bir medeniyetin temsilcileri tarafından alınacak olmasıdır. Bu nedenle hem Pioneer hem de Voyager uzay aracı küçük insanlık hatıraları taşıyor.
İki Pioneer, Dünya’ya yön veren ve uzaylılara çıplak insan figürlerini tasvir ederek ne kadar güzel ve akıllı göründüğümüzü gösteren altın bir levha taşıyor.Voyager’lar, 1970’lerin seslerinin ve manzaralarının 30 cmlik uzun çalma kaydını taşır.
Kaçan uzay aracı hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek kaçan uzay aracı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla