Evrende ses var mı?

Evrende ses var mı?

Evrende ses var mı?

Uzayda çığlık attığınızı kimse duyamaz. Sesin yayılması için hava gibi bir ortama ihtiyacı vardır ve uzayda herkesin bildiği gibi bir boşluk vardır.

Gezegenler arası ortam toz partiküllerinden, atomlardan ve atom altı partiküllerden oluşur. Güneş Sisteminin dışında, çoğunlukla seyreltilmiş hidrojen ve helyum gazı, küçük miktarlarda diğer gazlar ve çok az miktarda tozdan oluşan yıldızlararası bir ortam vardır. Gaz, metreküp başına yaklaşık bir milyon atom miktarında gelirken, toz 100.000 metreküpte bir taneye eşittir. Temizlemeye ihtiyaç duyacak kadar değil. Ancak yıldızlararası ortamın parçacık yoğunluğunun Dünya atmosferinden 30 milyar kat daha az olduğu gerçeği, size hemen uzayda normal ses dalgalarını dinlemenin pek bir anlamı olmadığını söyler.

Güneş’in sesi var mıdır?

Bununla birlikte şaşırtıcı bir şekilde, ses dalgaları veya daha doğrusu akustik salınımların Evrenin mekanizmalarında bir rolü vardır.Güneş gibi yıldızların sürekli salındığını(titreştiğini) ve gökbilimcilere içlerini incelemek için benzersiz bir yol sunduğunu biliyoruz.Çok yakın zamanda yapılan araştırmalar, Güneş’in yüzeyinin yüzbinlerce kilometre yukarısındaki manyetik alan çizgileri (koronal döngüler olarak adlandırılır) boyunca elektriklenmiş gaz arkı akışlarının, aslında organ boruları gibi ses dalgalarını oluşturduğunu göstermiştir.Bu basso profundo müzik notaları, mikro ares olarak bilinen bir milyona yakın H bombasının gücüyle Güneş’teki patlamalarla tetiklenir.Güneş’in yüzeyinin (fotosfer) dış atmosferine (korona) akustik birleşmesi, biri ve diğeri arasında bir enerji taşıma mekanizması sağlayabilir ve belki de koronanın neden 5500˚’den çok daha sıcak (bir milyon derecede) olduğunu açıklayabilir.

normal sound waves

Evrendeki sesler nasıl oluşur?

Olağandışı da olsa, Evren’i şekillendirmede önemli bir rol oynayan bir başka ses dalgası türü, sarmal gökadaların yıldızlararası ortamından geçen ve güzel sarmal kollarını yaratan yoğunluk dalgasıdır.Teknik olarak, bu tür bir dalga, tek bir tepeye sahip olan ve bu durumda diskte enerjik yıldız oluşumunu tetikleyen ve spiral kolu belirleyen bir soliton olarak bilinir.

Son olarak ve en önemlisi (onlar olmasaydı biz var olamayacağımız için), Büyük Patlama’nın ardından hala parlak bir şekilde parlarken bebek Evrende patlayan ses dalgaları vardı.Bu dalgaların erken Evren’de hafif sıcaklık değişimlerine neden olduğunu ve sonuçta bugün çevremizde gördüğümüz galaksilerin manzarasını ortaya çıkardığını keşfettik.Samanyolu Galaksimizin ve sonuç olarak kendi türümüzün, kökenini Büyük Patlama’nın yankısından daha önemli bir şeye borçlu olmaması dikkate değer görünüyor.

Ses dalgası türü hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek ses dalgası türü hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.