Dünyanın tüm sahillerinde kum taneciklerinden daha fazla yıldız olduğu doğru mu?

Dünyanın tüm sahillerinde kum taneciklerinden daha fazla yıldız olduğu doğru mu?

Dünyanın tüm sahillerinde kum taneciklerinden daha fazla yıldız olduğu doğru mu?

Orijinal alıntı, tüm zamanların en büyük astronomi popülerleştiricilerinden biri olan ve Cosmos dizisinden bilinen Carl Sagan’a aittir.

Her zaman büyük sayıların arkasına çok sayıda sıfır koymaktan zevk alsam da, bu karşılaştırmayı yapmanın tek mantıklı yolu, on’un kuvvetlerinin kullanıldığı o tanıdık matematiksel gösterimi kullanmaktır.Dolayısıyla, 100, 10^2 ve 27 milyon, 27 × 10^6 .Görünüşe göre, sürecin daha kolay kısmı yıldız sayısını hesaplamaktır.Yıldız sayısının en iyi tahmininin 400 milyar olduğunu tahmin ediyoruz, ancak bizimki aslında oldukça büyük bir galaksi (sadece uygun olduğu gibi), öyleyse tipik bir galaksinin 100 milyar içereceğini varsayalım ve 10^11 yıldız daha mümkündür.

Evrende kaç galaksi var?

Hubble uzay teleskopu ile yapılan gözlemler, cihazın yaklaşık 80 milyar galaksiyi tespit edebileceğini ve çoğu astronomun bunun oldukça muhafazakar bir tahmin olduğunu kabul edeceğini göstermektedir.Toplam galaksilerin sayısı muhtemelen en az 100 milyar veya 10 ^11 aralığındadır.Bu rakamı bir galaksideki yıldız sayısıyla birleştirirsek, kabaca 10^22 evrendeki toplam yıldız sayısının bir tahminini verir.

Daha karmaşık olan, bir kum tanesinin ne kadar büyük olduğunu düşündüğünüze bağlı olduğundan, Dünya’nın tüm plajlarındaki toplam kum tanesi sayısını tahmin etmede gelir.Ortalama 0,5 milimetrelik bir boyut alarak ve bunu sahillerin ortalama genişliği ve derinliği ile Dünya’nın kabaca bir milyon kilometre kıyı şeridine sahip olduğu gerçeği (görünüşe göre yüzde 36’sı kumlu) gibi bazı makul varsayımlarla birleştirildiğinde,toplam kum tanesi sayısının tahmini 10^21’dir.Yani evet, bu rakamlara göre, gerçekten de kum taneciklerinden daha fazla yıldız var ve Carl Sagan haklıydı.

Bu konuda beni ilgilendiren iki şey, ilk olarak iki sayının çok da farklı olmaması, yani Sagan’ın yıldızların sayısıyla karşılaştırması için kum taneleri seçerken çok iyi bir seçim yaptığı anlamına geliyor.

sup

Evrenin geri kalanı neyden yapılmıştır?

Peki geri kalanı neyden yapılmıştır? Çok kabaca, bu, yerin etrafında dönen atom altı nötrinoların yüzde başka bir yarısı, Büyük Patlama’dan kalan hidrojen ve helyumun yaklaşık yüzde 4’ü ve ardından ‘karanlık madde’ denen şeyin büyük bir yüzde 20’si’dir’. Son olarak, Evrenin yüzde 75’i ‘karanlık enerjiden’ oluşuyor. Bu iki karanlık sır, bugün gökbilimcilerin karşı karşıya olduğu en büyük gizemleri oluşturuyor, çünkü onların ne olduğuna dair çok az fikrimiz var.Peki tüm bu oksijen, silikon, karbon, nitrojen, demir ve diğer tüm şeylerde gezegenlerin, dağların, şehirlerin ve insanların yapıldığı bilindik şeyler nerede? Cevap, yaklaşık yüzde 0,03’e karşılık gelmeleridir. Kendini oldukça küçük hissettiriyor, değil mi?

Toplam Kum Tanısı hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek toplam kum tanısı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.