Dünyanın merkezinde ne var?
Kısa Bilgi
Dünyanın merkezinde ne var?
Dünya baştan sona sağlam kaya değildir.Çoğunlukla demir olan katı kayadan bir iç çekirdeğe sahiptir. İç çekirdeğin ötesinde, yüzeyin yaklaşık yarısına kadar uzanan, dış çekirdek adı verilen bir sıvı kaya tabakası vardır. Bunun ötesinde, manto adı verilen kalın bir kaya tabakası vardır.kısmen erimiş ve akıcıdır, En ince tabaka kabuktur, Dünya’nın yüzeyinde, kırmızı-sıcak sıvı manto üzerinde yüzer.Kabuk, okyanusların altında yaklaşık 6.4 kilometre kalınlığındadır, ancak karanın altında 30 ila 40 kilometre kalınlığındadır.
Dünya neden bir mıknatıstır?
Dünya büyük bir mıknatısmş gibi davranır.Katı kayalık çekirdek, üzerindeki sıvı kayanın içinde hareket ettiğinde, bir kuzey kutbu ve bir güney kutbu ile manyetik bir alan oluşturur.Bu alan Dünya’yı çevreler ve uzaya doğru genişler.Dünyanın manyetik alanı sürekli değişir.Bu, manyetik kuzey kutbunun, aynı bölgede dolaşmasına rağmen, haritada bulduğunuz coğrafi veya gerçek Kuzey Kutbu ile her zaman aynı olmadığı anlamına gelir.Milyonlarca yıl önce, kuzey manyetik kutbu şimdi Sahra Çölü olan yerde duruyordu.
Dünyamız kaç yaşında?
Dünya’nın yaklaşık 4,600 milyon yaşında olduğu düşünülüyor, Şimdiye kadar keşfedilen en eski tabakalar 3.800 milyon yaşında, Evren çok daha eski ve muhtemelen yaklaşık 15.000 milyon yıl önce meydana geldi.Meteorları inceleyerek ve ayrıca Dünya’da bulunan bazı elementlerin atom yapısındaki değişikliklere bakarak Dünya’nın ve evrenin yaşlarını hesaplayabiliriz.Radyoaktif elementler sabit bir oranda bozulur ve bu değişiklikler Dünya’nın ve diğer gezegenlerin yaşının yanı sıra yıldızların yaşını da gösterebilir.
Dünya neyden yapılmıştır?
Dünya elementlerden oluşur.Bunlar, bir tür atomdan oluşan mümkün olan en basit maddelerdir.Bir yıldızın sıcak çekirdeğinde bulabileceğiniz özel koşullar dışında, elementler normalde başka maddelere ayrılamaz.Doğada toplam 92 farklı element bulunur.Diğer elementler laboratuarlarda yapılabilir, ancak ömürleri çok kısadır, Dünya’nın katı yüzeyini oluşturan mineraller çoğunlukla elementlerin kombinasyonlarından oluşur.Altın, elmas ve grafit mineralleri tekli elementlerin örnekleridir, diğerlerinin çoğu ise birkaç element içerir.
Kristaller nedir?
Kristaller, doğal olarak düzenli geometrik, açısal şekillere dönüşen katı maddelerdir.Tüm kristaller yedi sisteme ayrılabilir.Bazen su buharlaştığında ve suda çözünen maddeler yavaş yavaş kristale dönüştüğünde bir kristal oluşur.Diğer kristaller büyük basınç altında oluşur.Elmas kristaller, karbon Dünya yüzeyinin derinliklerinde erimiş kayada çözündüğünde oluşur. Elmas kristalleşir ve daha sonra ya volkanik hareketle ya da Dünya’nın kabuğunun erozyonu ile yüzeyde ortaya çıkar.Diğer değerli taşlar da benzer şekilde oluşturulur ve çoğu alüminyum bileşikleri içerir.
Ekvator nedir?
Ekvator, Dünya’nın dışına çizilen hayali bir çizgidir.Kuzey Kutbu ile Güney Kutbu arasında, dünyanın en geniş noktasında yer alır.Ekvator, coğrafi Kuzey Kutbu ve Güney Kutbu ile birlikte mesafeleri ölçmek için uygun bir nokta oluşturduğu için harita yapımcıları tarafından icat edildi.haritalarda, ekvator 0 derece enlemde konumlanmıştır.Dünyayı kuzey ve güney yarım küre dediğimiz ikiye böler.
Metaller nedir?
Metaller, ana element gruplarından biridir.Çoğu parlak ve serttir.Cıva, normal sıcaklıklarda sıvı olan tek metaldir.Çoğu metal bükülebilir ve gerilebilir ve alaşım yapmak için karıştırılabilir.Metaller genellikle bileşikler şeklinde diğer elementlerle birlikte bulunur.Boksit bir cevherdir.veya en yaygın metal olan alüminyum içeren maddeler karışımı.Dünya kabuğunun yaklaşık yüzde sekizini oluşturur.Osmiyum en ağır metaldir ve kurşundan iki kat daha ağırdır.Lityum en hafif metaldir.Aynı hacimdeki suyun ağırlığının yarısı kadardır.
Kuzey manyetik kutup hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek kuzey manyetik kutup hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla