Dünyanın merkezine yolculuk yapıldı mı?
Kısa Bilgi
Dünyanın merkezine yolculuk yapıldı mı?
Dünya’nın merkezi pek misafirperver bir yer değil.Dünya yüzeyinin yaklaşık 6369 kilometre altında, basınç 3,6 milyon atmosferdir, bu da 47.700 filin kafanızda oturmasıyla aynıdır.Yeraltı keşfi söz konusu olduğunda, yüzeyi tam anlamıyla zar zor çizmiş olmamıza şaşmamalı.
Dünyanın merkezi ne kadar sıcak?
Dünya, merkeze yaklaştıkça giderek daha sıcak hale gelen birkaç katmandan oluşur.
Kabuk olarak bilinen dış kabuk yaklaşık 50 kilometre kalınlığındadır ve Dünya’nın merkezine doğru gittiğiniz her 1 km için sıcaklık 25 ° C artar. Bu derinliği bir perspektife koymak gerekirse, Büyük Kanyon’un veya Rusya’daki Baykal Gölü’nün dibinin ortalama derinliği bir kilometredir. Kabuğun altında, sıcaklıkların 650 ° C ile 1.200 ° C arasında değiştiğine inanılan kısmen erimiş kayadan oluşan üst manto bulunur. Örtünün ve dış çekirdeğin altında, bilim adamlarının güneşin fotosferiyle hemen hemen aynı sıcaklıkta 5.700 ° C’lik bir sıcaklığa sahip olduğuna inandıkları iç çekirdek yatıyor.
Dünyanın merkezine nasıl ulaşılır?
Bu aşırı sıcaklıklar, Dünya’nın kabuğuna çok az girdiğimiz anlamına geliyor.Delme, oraya inmenin en bariz yöntemidir, ancak kayanın içinden geçen matkap ucunun yarattığı sürtünmeyle birleşen aşırı sıcaklıklar, geleneksel matkap ucu malzemelerinin belirli bir derinlikte çalışmaz hale geldiği anlamına gelir.İnsanlar tarafından açılan en derin yapay delik, Rusya’daki Kola Superdeep Borehole’dir.1970’ten başlayarak, mühendisler 19 yıllarını sondaj için harcadılar ve onu yer kabuğunun dörtte biri kadar bile değil, Dünya yüzeyinin sadece 12,262 kilometre aşağısında yaptılar.Ve teknik olarak hiç bu kadar ileri gitmedik, sadece makinelerimiz gitti.İkinci sırada, madencilerin yüzeyin 3.9 km altına kadar seyahat ettiği Güney Afrika’daki Mponeng Altın Madeni var.Dünyanın en derin madenlerinden sekizi Güney Afrika’da bulunuyor.
Okyanusun Dibine Yolculuk yapıldı mı?
En derin yapay delik, okyanusun en derin kısmından çok, Dünya’nın merkezine yalnızca marjinal olarak daha yakındır. Bu, Pasifik’teki Mariana Çukuru’nun altındaki Challenger Deep. Gezegenimizde bu noktaya Ay’a göre daha fazla insan gitti. 2012’de film yapımcısı James Cameron, 11.000 metre derinliğindeki bu mağaranın dibine * Deepsea Challenger * adında bir denizaltında ulaşan üçüncü kişi oldu. Okyanus yatağını keşfetmek için üç saat harcadı ve burayı ‘oldukça kısır, neredeyse çöl benzeri bir alan’ olarak nitelendirdi.
2015 yılında, devam etmekte olan bir keşif gezisi, Hint Okyanusu’nun derinliklerini Dünya’nın mantosuna inmek için kullanmaya çalıştı, ancak birkaç kez denenen ancak asla başarılamayan bir meydan okuma oldu. Kabuk ve mantonun birleştiği Moho sınırını hedefleyerek, kabuk-manto geçişinin yüzeyinin altında yavaş soğuyan magma yakalandığında oluşan ‘gabro’ kayaları çıkarmak istiyorlardı. Ne yazık ki, denizde yaklaşık iki ay geçirdikten sonra, JOIDES (Derin Örnekleme için Ortak Oşinografi Enstitüleri) Çözümünün araştırmacıları ve ekibi, planladıkları 1300 metrelik delikten 1,510 metre kısa düştükten sonra kuru karaya geri döndüler.
‘Dünya yüzeyinin yaklaşık 6.4 kilometre altında, basınç 3,6 milyon atmosferdir. Bu, 47.700 filin kafanıza oturması ile aynıdır. ‘
Dünya’nın yüzeyi hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek dünya’nın yüzeyi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla