Böcekler nasıl nefes alır?
Kısa Bilgi
Böcekler nasıl nefes alır?
vücutlarındaki minik deliklerden.Böceklerde akciğer yoktur.Bunun yerine, hava deliklerden büyük bir tüpe geçer.Bu tüp küçük tüplere ayrılır.Küçük tüpler hala daha küçük tüplere ayrılır.Bu çok küçük tüpler vücudun her yerine oksijen getirir.
Böcekler nasıl görür?
Bir böceğin kafasının çoğunu kaplayabilen iki büyük gözle.Böcek gözlerine bileşik gözler denir.Her bir bileşik göz, birçok minik mercekten oluşur.Örneğin bir karasinek gözünde 5.000 lens vardır.Ama yusufçuklar, her gözde 30.000 mercekle ödülü alıyor!Böcekler hareket eden her şeyi görebilirler.Yine de çoğu pek keskin görmezler.Dünya onlara bulanık görünüyor.Ve böceklerin göz kapakları olmadığı için gözleri her zaman açıktır.
Bazı böceklerin fazladan gözleri var mı?
Evet.Çoğu yetişkin böceğin ayrıca ocelli adı verilen üç küçük basit gözü vardır.Onları iki bileşik göz arasında bulabilirsiniz.Basit gözler imge oluşturamaz.Böceğin karanlıktan ışığı ayırt etmesine yardımcı olurlar.
Tarih boyunca, şimdiye kadarki tüm savaşlardan daha fazla insanı öldüren böcek nedir?
Pire. 1330’da, hıyarcıklı veba veya Kara Ölüm, Asya’dan Kuzey Afrika, Avrupa ve Orta Doğu’ya ticaret yolları yoluyla yayılmaya başladı. Şimdi Yersinia pesti olarak bilinen bir bakteriden kaynaklanıyordu. Bu mikrop normalde fareleri enfekte eder ve aynı zamanda insanları da besleyen fare pireleri tarafından yayılır.
Çin’deki mahsul kıtlığı salgını tetiklemiş olabilir. Sıçanlar, insan evlerinde yiyecek aramak için tarlaları terk ettiler ve pirelerini yanlarında getirdiler. Pireler, hastalanan ve öksürerek ve enfekte balgamı dışarı atarak hastalığı yayan insan sakinlerini ısırdı.
Hıyarcıklı veba vurduğunda, kurbanının ateşi yükselirdi. Kalp atışı hızlanır ve baş ağrısı ve kas ağrıları başlardı. Sonra lenf düğümleri şişer. Daha sonra, korkunç Kara Ölüm’ün adlandırıldığı kara noktalarına neden olan deri altı kanama gelir. kurban sıklıkla zatürre geliştirir. 1330’dan 1350’ye kadar yirmi yıllık bir dönemde, hıyarcıklı veba Avrupa nüfusunun yaklaşık üçte birini öldürdü.
Büyük gözler hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek büyük gözler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla