Uzay asansörü nedir? Uzay Asansörü gerçekleştirilebilir mi?
Kısa Bilgi
Uzay asansörü nedir? Uzay Asansörü gerçekleştirilebilir mi?
Çağdaş uzayın temel sorunlarından biri, bir şeyleri yörüngeye sokmanın tek yolunun, onu büyük, pahalı, riskli, kirletici bir rokete götürmek olmasıdır.Bu, fiyatı kilogram başına 30.000 $ gibi bir değere çıkarır.Maliyet kilogram başına birkaç dolara inerse, alandan daha ne kadar faydalanabiliriz?Uzay asansörünün ardındaki düşünce işte bu, Uzay Çağı’nın gerçekten cesur fikirlerinden biri ve son birkaç yıldır artan ilgi gören bir fikir.
Uzaya bir kule fikri, on dokuzuncu yüzyılın sonuna kadar uzanıyor, ancak bir kez daha, asansörün modern resmimizi 1978 romanı The Fountains of Paradise’da Arthur C. Clarke yaptı.Bu bölümde daha önce tartışılan, Arthur’un sabit uydularından birini hayal edin.Dünya’nın ekvatoru üzerinde 35.786 kilometre yükseklikte sabit kalır.Şimdi bir kabloyu uydudan Dünya’ya doğru indirip, aynı zamanda onu ters yönde dışarıya doğru uzanan başka bir kabloyla dengeleyebileceğinizi varsayalım.Bu şekilde uydunun kütle merkezi, sabit noktada kalacaktır.
Şimdi, kablonuzun altı, Dünya’nın ekvatorunda doğrudan uydunun altında inşa edilmiş 50 kilometre yüksekliğindeki sert bir kulenin tepesiyle buluşana kadar alçaltmaya ve uzatmaya, alçaltmaya ve uzatmaya devam edersiniz.
Uzay asansörü nasıl inşa edilir?
Kabloyu hızla kuleye bağlarsınız, bunun üzerine sadece bir kablodan ziyade bir ip haline gelir ve bir uzay asansörünün temellerine sahip olursunuz.Daha sonra, ipi güçlendirebilir ve onu doğru türde raylar veya kılavuzlarla donatabilirseniz, araçları sabit noktaya kadar çalıştırabilir ve kilogram başına sadece birkaç dolar ödeyerek geri dönebilirsiniz.
Sistem bir kez yerine oturduğunda, her türlü olasılığı açar.Jeostasyon terminaline tam ölçekli bir uzay istasyonu inşa edilebilir ve bu, Güneş Sisteminin daha fazla araştırılması için çok büyük bir uzay aracını monte etmek için bir mühendislik üssü olarak kullanılabilir; bileşenler, asansörle Dünya’dan feribotla kaldırılır.Bu tür bir aracı itmek için gereken yakıt, Dünya yüzeyinden kalkan geleneksel bir görev için gerekenden çok daha az olacaktır.
Sistemin bir modeli, asansörün tepeye ulaşması için bir hafta sürecek olan yaklaşık 200 km / s’lik nispeten yavaş asansör hızlarını öngörüyor.Ancak bu, insan gezginler için sorunlara neden oluyor, çünkü onlar birkaç gün boyunca Dünya’nın tehlikeli radyasyon kuşaklarında kalacaklardı.Daha yüksek hızlar gerekli olabilir.
Uzay asanasörü inşa edilebilir mi?
Uzay asansörü, NASA’nın Marshall Uzay Uçuş Merkezi’nin İleri Projeler Ofisi’nde yapılan son araştırmalar da dahil olmak üzere bir dizi ciddi araştırma araştırmasının konusu olmuştur.Bağlantının yapısı için yüksek mukavemetli karbon nanotüpler gibi gelecek vaat eden teknolojiler ortaya çıkıyor.Yüksekten uçan bağlı balonlarla testler zaten gerçekleştirildi.Ve dengeleme kablosunu kısaltmak için, küçük bir asteroide karşı ağırlık olarak büyük bir doğal nesnenin kullanılması önerildi.Bu tür bir mühendislik kesinlikle günümüz teknolojisinin ötesindedir, ancak yarım yüzyıl içinde, elimizde gerekli bilgi birikimine sahip olma ihtimalimiz yüksektir.O halde mesele sadece paradan tasarruf etmek (kimse ne kadarını tahmin etmez) ve onu inşa etmek.
Uzay istasyonu gerçekten Çalışacak mı?
Muhtemelen.Ancak zaman ölçeği büyük belirsizliktir.Arthur C. Clarke’a bir uzay asansörünün ne zaman tamamlandığını görebileceğimiz sorulduğunda, ‘Herkes gülmeyi bıraktıktan yaklaşık 50 yıl sonra’ diye cevapladığı söyleniyor.
Uzay Çağı hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek uzay çağı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla