Dünya neden yuvarlaktir?
Kısa Bilgi
Dünya neden yuvarlaktir?
Yerçekimi, Dünya’yı ve diğer gezegenleri, oluştukları sırada bir merkeze çekti. Dünya gerçek anlamda yuvarlak değildir, kutuplarda biraz düzleşir ve ekvatordan dışarı doğru çıkıntı yapar. Bu etki, Dünya’nın dönme hızından kaynaklanır ve ekvatorun dönen Dünya’nın ekseninden kaçmaya çalışmasına neden olur. Daha çok, bir ip parçasının ucunda dönen ağır bir nesne gibi. Diğer gezegenlerden bazılarının şekli de aynı şekilde bozulmuştur.
Dünyanın ne kadarı su ile kaplıdır?
Dünya yüzeyinin üçte ikisinden fazlası denizler ve okyanuslarla kaplıdır.Dünya yüzeyinin yüzde 70’i sudur, bu su ya okyanuslardadır, ya kutuplarda buz olarak tutulur ya da atmosferde su buharı olarak tutulur.Dünyanın tüm suyu hidrosfer olarak bilinir.
neden gündüz ve gece var?
Dünya kendi ekseni etrafında dönerken, güneş her zaman bir tarafta parlayarak bize gün ışığı verir.Gölgeli tarafta gecedir. Dünya dönmeye devam ederken, gölgeli taraf güneşin ışığına doğru hareket eder ve güneşli taraf ışıktan uzaklaşır.Dünya’nın kendi ekseni üzerinde bir tam dönüş yapması 24 saat sürer ve saatlerimiz bu prensibe dayanıyor, 1940’larda insanlar Dünya’nın döndükçe hızlandığını ve biraz yavaşladığını keşfettiler. Artık zamanı tam olarak ölçebilen atomik saatler geliştirdik.
Dünya hızları hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek dünya hızları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla