Böcekler su altında yaşayabilir mi?

Böcekler su altında yaşayabilir mi?

Böcekler su altında yaşayabilir mi?

Böcekler karada evrimleşmiş olsalar da, birçoğu göletlerin, göllerin ve nehirlerin tatlı sularında yaşamaya adapte olmuşlardır. Bazıları tüm yaşam döngülerini suda geçirir. Diğerleri orada yalnızca zengin besin kaynakları ile beslenen larva veya nimf olarak yaşar ve kanatlı yetişkinler olduklarında oradan ayrılırlar. Böcekler sulu dünyalarında hayatta kalmak için su altında nefes almanın yollarını geliştirdiler. Örneğin su akrebi, vücudunun ucundaki uzun, ince bir tüp aracılığıyla havayı alır.

Böcekler su altında nasıl nefes alır?

Suda yaşayan birçok böcek oksijen almak için yüzeye çıkar.Büyük dalış böceği gibi diğerleri farklı yöntemler kullanır.Larva aşamasındayken kuyruklarındaki tüpler vasıtasıyla yüzeyden hava çekerler.Yetişkin olduklarında, ön kanatlarının altına bir hava kabarcığı hapseder ve av peşinden yüzerken ondan nefes alırlar.

water scorpion

Bazı böcekler solungaçları var mı?

Su altında yaşayan çoğu yar ergin böceğin dış solungaçları vardır, bu nedenle balıklar gibi sudan hava çekebilirler.Kızböceğinin vücudunun ucunda üç solungaç bulunurken, mayıs sineği böceği, karnının kenarları boyunca tüylü solungaçlardan nefes alır.

Sırt üstü yüzen böcek adını nasıl alır?

Bu küçük, oval böcekler sırtlarında baş aşağı yüzerek uzun, saçaklı arka bacaklarıyla kuvvetli bir şekilde kürek çekerler.Sırt üstü yüzücüler yüzeyden oksijeni toplar ve onu nefes almak ve su altında yüzmek için kullanır.Göletlerde ve hendeklerde su yüzeyinin hemen altındaki böcekleri, kurbağa yavrularını ve küçük balıkları avlarlar.

water scorpion

Hangi böcek daireler çizerek yüzer?

Tehlikeyi hissederlerse, sessiz göllerin, göletlerin ve yavaş akan akarsuların yüzeyinde dönen tepeler gibi büyük sayılarda dönen böcekler yırtıcıları şaşırtmak için dönerler.Pürüzsüz ve aerodinamiktirler ve kısa orta ve arka bacaklarını kürek gibi kullanarak etrafta dolanırlar.

Uzun kıllı bacaklar neden faydalıdır?

Uzun bacaklarındaki özel su itici tüyler sayesinde yüzeyde yavaşça yürürler.Su ile bu tüyler arasındaki ‘itme’ kuvveti, böceklerin su yüzeyindeki ağırlığını desteklemek için faydalıdır.

Su ölçerler hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek su ölçerler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.