Epifiz Bezi Nedir?

Epifiz Bezi Nedir?

Epifiz Bezi Nedir?

Vücutta salgı üreten organlar vardır. Bu organlara ‘bezler’ adı verilir, ‘bez’ kelimesi genellikle endokrin bezlere veya iç salgı bezlerine uygulanır ve bunlara ‘kanalsız bezler’ de denir. Bu bezler, kanallara veya tüplere gitmeyen, ancak doğrudan kan dolaşımına emilen salgılar üretir. Bu iç salgıların adı ‘hormonlar’ dır,

Hormon Nedir?

Hormonlar kan dolaşımıyla taşınan ve vücudun tüm bölgelerini etkileyen kimyasal habercilerdir.Vücutta bu iç salgıları üreten birçok salgı bezi vardır ve başlıca olanlar tiroiddir , paratiroidler, timus, epifiz bezi, hipofiz bezi, adrenaller, seks bezleri ve pankreasın bölümleri … Yani, epifiz bezinin endokrin bezlerinden biri olduğunu ve endokrin sistemin bir parçası olarak kabul edildiğini görüyoruz. Yine de epifiz bezinin hangi hormonu salgıladığını bilmiyoruz.Aslında oldukça gizemli küçük bir organdır. Epifiz bezi yaklaşık olarak küçük bir hap büyüklüğündedir ve beynin orta kısmında, üst kısmında yer alır.

Bu konum nedeniyle, antik çağlarda doktorlar düşüncemizden epifiz bezinin sorumlu olduğunu düşünüyorlardı. Bazı yazarlar, epifiz bezinin, sürüngenlerde bulunanlara benzer şekilde, insanın bir zamanlar sahip olabileceği ‘üçüncü bir göz’ kalıntısı olduğuna inanıyordu.

pineal gland

Hipofiz Bezi Nedir?

Hipofiz bezi vücudun endokrin sisteminin bir parçasıdır, öyleyse bununla başlayalım. Endokrin sistem, vücudun çeşitli yerlerinde bulunan bezlerden oluşur. Bu bezler hormon adı verilen aktif kimyasal maddeler üretirler. Bu bezler salgılarını vücuda dağıtılmak üzere doğrudan kan dolaşımına gönderir. Endokrin sistem bir bütün olarak vücutta meydana gelen birçok şeyi ‘düzenlemek’ ile ilgilidir. Bu sistemin bir parçası olan hipofiz bezi vücudun birçok işlevini kontrol eder. Aslında büyümeyi düzenlemede, süt üretiminde ve diğer tüm endokrin bezlerini kontrol etmede vücudun en önemli parçasıdır.

Hipofiz bezinin işlevi nedir?

Bu hayati bezle ilgili şaşırtıcı olan şey, bezelye büyüklüğünde olması ve yaklaşık aynı ağırlığa sahip olmasıdır! Beynin alt yüzeyiyle birleşir ve kemikli bir yapı ile korunur. Hipofiz çok küçük bir bez olmasına rağmen, ön lob ve arka lob olarak adlandırılan iki ayrı bölüme ayrılır ve ikisinden daha küçük olan arka lobda, onu vücudun çeşitli bölgelerine bağlayan 50.000’den fazla sinir lifi gider! ituiter bez, başka bir bez olan tiroide etki ederek çocuklarda büyümeyi kontrol eder. Hipofiz ayrıca bir kişinin cinsel gelişimini de kontrol eder. Ve gıdanın çeşitli enerji biçimlerine dönüştürülmesiyle ilgili olan vücut metabolizmasını düzenler. Aynı zamanda belirli kaslarla, böbreklerle de ilgilidir; ve diğer organlar. Bu bezde büyüyebilen tümörler onu aşırı aktif veya yetersiz hale getirebilir. Ve bu faaliyetin bir sonucu, insanları devlere dönüştürmek ya da cüceler olacak kadar kötü bir şekilde geliştirmek olabilir.

pineal gland

Kabakulak Sebepleri Nedir?

Kabakulak, tükürük bezlerinin şiştiği bulaşıcı bir hastalıktır. Kulakların altında ve önünde bulunan parotis bezleri en çok etkilenenlerdir. Kabakulak, bu bezler bir virüs tarafından istila edildiğinde ortaya çıkar. Ve neredeyse tamamen enfekte olan bir kişiyle doğrudan temas yoluyla yayılır. Virüs tükürükte ve burun salgılarında bulunur. Kabakulak olan bir kişinin neye benzediğini herkes bilir: Kulaklarda ve çenelerde bir şişlik vardır.

Şişlik önce bir tarafta sonra diğer tarafta görülür. Bu genellikle hastalığın ilk tanınabilir semptomudur. Ayrıca vücut ısısında ani bir artış yaklaşık 40 derece santigrat olabilir. ve baş ağrısı ve kusma. Kabakulak esas olarak çocukların ve genç yetişkinlerin hastalığıdır, ancak nadir durumlarda yetişkinlerde görülür. Çocuklar genellikle beş ila on beş yaşları arasında ve özellikle yedi ila dokuz yaşları arasında alırlar. Neredeyse tüm durumlarda, bir kişi bir kabakulak krizi geçirdikten sonra hastalığa karşı bağışık hale gelir.

Çocuklar arasında kabakulak erken tespit edilirse ve uygun tedavisi varsa zararsız bir hastalık olarak kabul edilir. Ve şiddetli veya karmaşık vakalar dışında çok az tıbbi müdahale gerekir. Genellikle hasta gereklidir. bezler şiş olduğu ve ateş olduğu sürece yatakta dinlenmek. Kabakulak bir kişiden diğerine yayıldığı için, hastalar genellikle hastalığı kontrol altına almak için karantinaya alınır.

Hangi bez sindirime yardımcı olur?

Pankreas, sindirime yardımcı olan önemli bir bezdir.Ayrıca vücuttaki şeker seviyelerini de kontrol eder.Pankreas, sindirim sürecinde bağırsağa akan sindirim enzimlerini üretir.Pankreas aynı zamanda bir endokrin bezi olarak da işlev görür ve insülin hormonunu kana salar.İnsülin, vücut hücrelerinin, hücrelere güç veren enerjinin üretiminde gerekli olan glikozu kullanmasına yardımcı olur.

pineal gland

Diyabet nedir?

Diyabet, vücut yeterli insülin üretmediğinde ortaya çıkan bir hastalıktır.Sonuç, kanda büyük miktarda glikoz birikmesi ve kişinin bundan kurtulmak için sık sık idrara çıkması gerektiğidir.Aynı zamanda sıvı kaybı kişiyi çok susatır.Şeker hastası bir kişi kilo verebilir, çünkü vücut glikozdan enerji alamadığında vücut yağını parçalar.Bazen insülin eksikliği ilaçlarla veya şiddetli diyabet durumunda düzenli insülin enjeksiyonları yapılarak giderilebilir.

Hipofiz bezi hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek hipofiz bezi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.