Kasırga ve Tayfun Arasındaki Fark Nedir?

Kasırga ve Tayfun Arasındaki Fark Nedir?

Kasırga ve Tayfun Arasındaki Fark Nedir?

Tropikal bir kasırga, rüzgarların en az 117 kilometre/saat seviyelerinde olduğu, bu fırtınaları içeren bir hava kütlesi şeklini alan ve düşük bir basınç merkezinin etrafında dönen bir dizi fırtınadır. Rüzgarın sakin ve gökyüzünün açık olduğu hava kütlesinin merkezine göz denir. Tropikal kasırga ne kadar güçlü olursa, gözü o kadar küçük olur. Tropikal siklonlar, nesneleri parçalayarak veya aşırı yağmur nedeniyle sele neden olarak kasabalara ve bitki örtüsüne önemli zararlar verebilir. Bir kasırga ve tayfun, tropikal bir siklon için farklı terimlerdir ve siklonun oluştuğu yerde hangi terimin kullanılacağını belirleyecektir: Atlantik Okyanusu, Meksika Körfezi veya Karayip Denizi’ndeki Batı Yarımküre’de meydana geldiklerinde, bunlara denir. kasırgalar; Uluslararası Tarih Çizgisinin batısında, Pasifik Okyanusu’nun kuzeyinde meydana geldiklerinde bunlara tayfun denir; ve güneybatı Pasifik Okyanusu ve Hint Okyanusu’nun diğer pek çok yerinde, tropikal siklonlar veya siklonik fırtınalar olarak bilinirler. Bazı ülkelerin fırtınalar için özel isimleri de vardır: Filipinler’de bunlara bagyo, Meksika’da chubasco, Haiti’de taino denir.

Genel olarak, tayfunlar kasırgalara göre daha güçlü olma eğilimindedir, çünkü içerdikleri su tropikal Pasifik Okyanusunda yaklaşık 2 ° C daha sıcaktır ve daha sıcak su, daha fazla enerji ile bir siklon sağlar.Sıcaklıktaki bu fark nedeniyle, kasırga sezonu Haziran’dan Kasım’a kadar devam ederken, tayfun sezonu Mayıs’tan Aralık’a kadar devam eder.

Rüzgarlar yağmur başlamadan önce neden yüksek hızda eser?

Gazetelerde yüksek ve alçak basınç bölgelerini ayıran eğriler ve TV’deki hava durumu raporu yayınlarını görmüş olmalısınız.Düşük bir basınç oluşturulduğunda, komşu yüksek basınç bölgelerinden gelen hava her yönden içeri girer.Bu acele hava, hissettiğimiz rüzgardır.Hava her yönden içeri girerse gidebileceği tek yer yukarıdır.Hava yükseldikçe adyabatik genleşme nedeniyle soğur.Havadaki nem yoğunlaşır ve yağmur alırsınız.Bu nedenle yağmur, rüzgar nedeniyle ortaya çıkar;yağmur başladı diye rüzgar çıkmıyor.

Bu fenomen okyanus üzerinde büyük bir alçak basınç alanında meydana geldiğinde, bir siklona neden olabilir.Okyanusun sıcaklığı, siklonun enerjisini sağlar.

cyclone monica

Dünyanın en güçlü kasırgası neredeydi?

Monica Siklon, Avustralya’nın kuzeydoğu ucunda Mercan Denizi’nde oluştu.19 Nisan 2006’da Cape York Yarımadası’nı geçti ve Carpentaria Körfezi’nde Kategori 5 statüsüne ulaştı.23 Nisan’da Avustralya kıyılarının biraz kuzeyinde izlendiği için 905 milibarlık bir barometrik basınç değeri elde edildi.Rüzgar rüzgarları saatte 350 kilometre ulaştı.

Küçük siklon hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek küçük siklon hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.