İstiridye incileri nasıl yapar?

İstiridye incileri nasıl yapar?

İstiridye incileri nasıl yapar?

Yaklaşık 4000 yıl önce, istiridyelerin açlığını giderebileceğine karar veren Çinli bir balıkçı birkaç tane açtı ve muhtemelen incileri keşfeden ilk adamdı!

İnci nasıl oluşur?

İnciler, istiridye kabuklarındaki sedef astar ile aynı malzemeden yapılmıştır. İstiridyenin gövdesi çok hassastır, bu yüzden kendini korumak için bu sedef astarını vücuduna karşı pürüzsüz bir yüzey sağlamak için salgılar. Kum tanesi gibi rahatsız edici bir nesne istiridye kabuğunun içine girmeyi başardığında, istiridye onu sedef tabakasıyla kaplar ve bu bir inci olur! Bu doğal olarak gerçekleştiğinde. inci mükemmel şekilde şekillendirilmiş olabilir. Ama insan istiridyeye inci yapımında yardım etmenin bir yolunu buldu. İstiridye kabuğu ile dış kabuğu arasına biraz kum veya küçük bir sedef parçası yerleştirilir. İki veya üç yıl sonra bu kabuklar sudan alınarak açıldığında içinde bir inci bulunur. Bunlar ‘kültür incileri’ olarak adlandırılır ve genellikle mükemmel bir şekle sahip değildir. Japonya’da mükemmel kültür incilerinin nasıl yapıldığını artık öğrendiler. Tahriş edici madde, istiridye gövdesine yerleştirilir. Bu gerçekten büyük bir özen ve incelik gerektiren cerrahi bir operasyondur çünkü istiridyenin canlı tutulması gerekir. Bulunan en büyük incinin 5 santimetre uzunluğunda ve 10 santimetre yuvarlak olduğu söyleniyor.

young oyster

Yapay inciler nasıl yapılır?

İnciler pahalı olduğu için çoğumuz yapay inciler satın alırız. Fransızlar, içi boş cam boncuklar alarak, onları belirli balıkların parlak pullarından gelen bir maddeyle kaplayarak ve boncukları balmumu ile doldurarak güzel yapay inciler yaparlar.

İstiridye Nasıl Doğar?

Bir istiridye biçimsiz görünebilir. Ama gerçekten ağzı, solungaçları, midesi, karaciğeri, bağırsağı ve kalbi olan karmaşık bir yaratıktır. Yüzden fazla istiridye türü vardır. Boyut, şekil, alışkanlık ve lezzet açısından büyük farklılıklar gösterirler. Ancak genel olarak istiridye çok sayıda yavru üretir. Bazıları bir sezon boyunca beş veya altı kez ortaya çıkar. Dişi bir istiridye, bir sezonda neredeyse yarım milyar yumurta bırakabilir! Neyse ki, yüzde 1’den daha azı yumurtadan çıkar ve olgunluğa ulaşır, aksi takdirde dünyanın okyanusları istiridye ile boğulurdu.

Yavru bir istiridye yumurtadan çıktıktan birkaç saat sonra yüzmeye başlar. Tamamen yetiştirilmiş bir istiridyeden görünüşte oldukça farklıdır. Şekil olarak, ağız ucunda ince, titreyen tüylerden veya kirpikten oluşan bir daire olan küçük bir çantayı andırır. Bu tüyler dökülür ve istiridye bir yılda yaklaşık 2,5 cm’ye kadar büyür. Ancak bundan önce, genç istiridye sadece birkaç haftalıkken, kendisini bir kayaya ya da su altındaki başka bir nesneye tutturur. Bir veya iki ayın sonunda, yaklaşık bir kuruşluk bir parça büyüklüğündedir. Bir istiridyenin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri, tüm düşmanlarına karşı hayatta kalmaktır. Yüzen genç istiridyeler yetişkin istiridyeler ve balıklar tarafından yenir. Kendini bir şeye bağlayan daha büyük istiridye bile ‘matkap’ adı verilen yaratıklar tarafından saldırıya uğrayabilir. Valflerden delikler açarlar ve yumuşak parçaları çıkarırlar.

young oyster

İstiridye nasıl inci yapar?

Bir istiridyenin gövdesi çok yumuşak ve hassastır ve kabuğu tarafından korunmasına rağmen, içini pürüzsüz hale getirmek için sedefli bir astar da salgılar.Bir kum tanesi gibi tahriş edici bir madde kabuğa girerse, istiridye hemen sedef tabakası ile kaplar.Sonuç bir incidir.Süreci hızlandırmak için, insan canlı bir istiridyenin kabuğuna bir parça kum veya sedef koyar ve birkaç yıl sonra bir inci oluşmuş olur.Bu tür incilere ‘kültür incileri’ denir ve satın almak çok pahalı olan doğal incilerden daha ucuzdur.

Istiridye paltoları hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek istiridye paltoları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.