Dinozorlar ne kadar yaşadı?

Dinozorlar ne kadar yaşadı?

Dinozorlar ne kadar yaşadı?

Farklı sürelerde yaşamışlardı.Bir dinozorun ömrü muhtemelen boyutuyla ilgiliydi.Daha küçük dinozorlar hızlı bir şekilde yetişkinliğe ulaşmış olabilir.Belki beş yıl kadar yaşadılar.Ancak devler çok daha uzun yaşayabilirdi.Günümüz kaplumbağalar gibi bazı büyük sürüngenler 100 yılı aşkın süredir yaşamaktadır.Biraz şansla dinozorlar en azından bu kadar uzun yaşayabilirdi.

Dinozorlar ne renkti?

Muhtemelen birçok renk.Bazı kayalarda bulunan fosil deri izlenimlerinden, bazı dinozorların derisinin pullu ve engebeli olduğunu biliyoruz - tıpkı kertenkele derisi gibi.Ve her dinozor türünün kendine özgü bir modeli var gibiydi.Günümüzün kertenkelelerinin, onları kamufle etmek ve korumak için şeritleri, noktaları veya lekeleri vardır.Parlak tonları da bir eşin ilgisini çekmeye yardımcı olur.Belki de dinozorların da aynı nedenlerle renkli derileri vardı.

smaller dinosaurs

Bebek dinozorlar nasıl doğdu?

Hepsi olmasa da çoğu yumurtadan çıkar.Yumurtlayan dinozorlar, yüksek ve kuru zeminde toprak yığınlarını toplayarak yuva yaptılar.Yuvalar yaklaşık olarak dev kamyon lastikleri boyutundaydı.Genellikle dinozorlar, aralarında hareket edebilecek kadar boşluk bırakarak yuvaları birbirine yakın kazarlardı.Dinozorlar yuvalara yumurta bıraktı.Fosil avcıları, boyutları yaklaşık 10 ila 25 cm arasında değişen yumurtalar buldular.

Dinozorların Nasıl Olduğunu Nasıl Bilebiliriz?

Bilim adamları, dinozorların dünyada ilk olarak yaklaşık 180 milyon yıl önce ortaya çıktığına ve yaklaşık 60 milyon yıl önce öldüğüne inanıyor. Bu, insanoğlunun yeryüzünde görünmesinden çok önce ve ayrıca köpekler, tavşanlar, atlar, maymunlar veya filler gibi hayvanların önündedir. O halde bu dev yaratıklar hakkında nasıl bir şey bilebiliriz? Dinozorlar hakkında bildiğimiz her şey ve bildiğimiz her şey fosillerden gelir. Bunlar, bu canlıların yeryüzünde bıraktıkları kalıntılardır. Ancak pek çok farklı fosil türü var. En yaygın fosiller, vücutlarının kemiklerinin, dişlerinin ve pençelerinin sert kısımlarının taşlaşmış kalıntılarıdır. Bilim adamları bu kalıntıları inceleyebilir ve onlardan dinozorun tüm vücudunun nasıl inşa edildiğini yeniden inşa edebilir! Bazen taşlaşmış tendonlar ve deri bulunur ve bu daha da fazla ipucu sağlar. Fosiller, çağlar boyunca taşa sertleşen ıslak kum veya çamurdan yapılmış patikalar veya ayak izleri de olabilir. Bunlardan dinozorların nasıl yürüdüğünü ve iki ayak üzerinde mi yoksa dört ayak üzerinde mi olduğunu söylemek mümkün. Ve bu döneme ait en nadir fosiller dinozor yumurtalarıdır. Bu şekilde Brontosaurus’un 20 ila 25 metre uzunluğunda ve yaklaşık 38 ton ağırlığında bir canavar olduğunu söyleyebiliriz. Bataklıklarda yaşadığını ve bir bitki yiyici olduğunu biliyoruz. Ayrıca Allosaurus adlı bir dinozorun keskin dişleri ve güçlü pençeleri olduğunu ve Brontosaurus ve diğer bitki yiyicilerle beslendiğini biliyoruz. Görüyorsunuz, bilim adamları, Allosaurus’un Brontosaurus fosil dişlerinin kırık ve derin çizik kemiklerinin arasında buldular!

Dinozor yumurtaları hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek dinozor yumurtaları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.