Difteri Nasıl Kontrol Edilir?
Kısa Bilgi
Difteri Nasıl Kontrol Edilir?
Difteri ciddi bir hastalıktır. Bakterilerden kaynaklanır ve hastalık, bakterilerin vücuda girmesinden birkaç gün sonra başlar. Bakteriler genellikle vücuda ağız ve burundan girer ve önce boğazı enfekte eder. Genellikle boğaz ağrısı, ateş ve rahatsızlık hissi vardır. Bademciklerin üzerinde ve boğazın arkasında gri veya soluk bir zar belirir. Enfeksiyon larinkse (ses telleri) yayılabilir ve oradaki hava geçişlerini engelleyebilir. Difteri vücudun diğer bölgelerinde de ciddi etkilere sahiptir.
Organizma tarafından verilen toksinler veya zehirlerden kaynaklanırlar. Kalp ve sinirler ciddi şekilde yaralanabilir. Özellikle iki ila beş yaş arasındaki çocukların difteri olma olasılığı daha yüksektir.
Difteri neden olur?
Difteri nedeni küçük, çubuk şekilli bir basildir (bir bakteri formu). Basil 1883’te keşfedildi. Bu organizmanın hastalığa neden olan toksini ürettiği keşfedildikten sonra, bir sonraki adım toksini zararsız hale getirebilecek bir antitoksin hazırlamaktı. Bu, Emil von Behring adlı bir adam tarafından 1890’da yapıldı. Antitoksin, bakteri ve boğaz enfeksiyonu hala mevcut olmasına rağmen, hastalığın ciddi zehirli etkilerini önleyebilir. Difteri, kısmen önlenebildiği için artık çok daha az yaygındır. Toksin, zararsız hale getirilecek şekilde tedavi edilebilir. Bu zararsız toksin (‘toksoid’ adı verilen) bir kişiye enjekte edildiğinde vücudu bakterilerden koruyan antikorların oluşmasına neden olur.
Difteri nasıl tedavi edilir?
Bir çocuğun sahip olduğu difteri bağışıklık miktarı, Bela Schick tarafından 1913 yılında icat edilen bir testle bulunur. Cilde az miktarda difteri toksini verilir. Çocuğun yeterli antitoksini yoksa, dört ila yedi gün sonra orada kırmızı bir nokta belirir. Bu şekilde, başka türlü hastalığa yakalanabilecek çocuklar, onları bakterilerden korumak için tedavi edilebilir.
Difteri nedeni hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek difteri nedeni hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla