Dengemizi nasıl koruruz?
Bizi dik tutmak için hangi faktörler etkilidid?
Kısa Bilgi
Nasıl dengede kalırız?
Bizim denge duygumuz iç kulaktaki vestibüler sistem tarafından ele alınmakta ve baş pozisyonu hareketi hakkında hayati geri bildirim sağlamaktadır. Kulağın içinde üç yarım daire kanalı vardır; her biri sıvı ile doldurulur. Her kanalın bir ucunda, bir dizi hassas kılları destekleyen bir çıkıntı vardır.
Kulak kristalleri neden önemlidir?
Kafanızı hareket ettirirken sıvı da hareket eder, minik kılları büker ve beyne kafa dönüşü hakkında bilgi gönderir. Başın her iki tarafında otoliths adı verilen iki organ vardır. Bunlar, hangi yolun açık olduğunu söylemeye yardımcı olan kalsiyum kristalleri tarafından tartılan duyusal kılları içerir.
Denge hissi kaybı nasıl oluşur?
Yüksek bir uçurumun / kulenin kenarına yaklaşılırsa neden denge kaybediliyor hissi oluşur? Vizyonunuz, dengenize yardımcı olur (gözlerinizi kapattığınızda ayağa kalkmanın da zor olmasının nedeni de budur). Bir çıkıntıya yaklaştığınızda beyniniz, genellikle olduğu gibi zemine olan mesafeyi yargılayamaz. Ayrıca bazı insanlarda, onları kenara koyan doğuştan gelen yükseklik korkusu vardır. Vücudunuzda dengeyi korumanıza yardımcı olan 3 sistem vardır: görme (vücudunuza uzayda nerede olduğunu algılamaya çalışan), eklem / kas reseptörleri (vücut parçalarının nerede olduğunu söylemeye çalışan) ve vestibüler sistemi ( bu kulaklarınızdadır ve beyninize hangi yöne yöneldiğinizi söyler).
Düzgün bir dengeye sahip olmak için bu sistemlerin 2 / 3’ünün çalışabilmesi gerekir. Bir uçurumun kenarındayken, eklem alıcılarını sınırlarsınız (çünkü o uçurumun üzerinde dengeli durmaya odaklanırsanız) ve görsel ipuçlarını değiştirirsiniz.
Yürürken nasıl dengede kalınır?
Hareketli bir bisiklet üzerinde dengede kalmak neden daha kolaydır, fakat hareketsizken neredeyse imkansızdır? Bisiklet (ve motosiklet) dinamikleri çok karmaşıktır. Tekerleklerin jiroskopik etkisi küçük bir rol oynar.
İz ayrıca bir rol oynar. İz, direksiyon ekseninin, tekerleğin yerdeki teması ile ilişkili olarak nerede olduğunun ölçümüdür. Buna ayrıca tekerlek etkisi denir. Temel olarak direksiyon ekseni zeminle tekerlek teması ne kadar ileriyse, bisiklet o kadar dengelidir.
Atalet. Bisikletinizin kendi kütlesi nedeniyle ilerlemeye devam etme eğilimi. Pedala basmadığınız zaman bile ilerlemeye devam etmesinin nedenidir.
Denge hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek Denge hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla