Çikolata neden erir?
Kısa Bilgi
Çikolata neden erir?
Malzemeler, sıcaklığa ve ne kadar ezildiklerine bağlı olarak katı, sıvı veya gaz olabilir. Çikolata, oda sıcaklığında katıdır. Onu ısıttığımızda çikolatanın içindeki minik parçacıklar birbirlerinin yanından geçmeye başlar. Bu, çikolatanın erimesini ve bir sıvıya dönüşmesini sağlar. Bir katı şeklini korur.
Su, Dünya’da katı, sıvı ve gaz olmak üzere her üç formda da doğal olarak bulunan tek maddedir. Malzemeler bazen katıdan sıvıya ve sonra gaza dönüşebilir. Bu, ısı eklersek veya onları ezersek olur. Malzemeler soğudukça veya ezmeyi bıraktığımızda eski haline dönebilir. Katıların birbirine yakın ve düz çizgiler halinde paketlenmiş partikülleri vardır. Sıvılar, birbirlerinin yanından geçen küçük gruplar halinde parçacıklara sahiptir. Bir sıvı dökülebilir. Gazlar, her yönden birbirinden uzaklaşan parçacıklara sahiptir.
Çikolata kokusunun kilo vermekle ne ilgisi var?
Diyet yapmadan nasıl kilo vermek istersiniz?Tek yapmanız gereken acıktığınızda belli bir kokuyu solumaktır.Bu kulağa başka bir diyet dolandırıcılığı gibi gelebilir, ancak bilimsel bir temeli olabilir.
Fikir, Chicago Koku ve Tat Araştırma Vakfı’ndan bir bilim adamı olan Dr. Alan Hirsch tarafından yürütülen araştırmaya dayanıyor. Hirsch, en az on kilo fazla kilolu 3.193 kişiyi içeren altı aylık bir çalışma yürüttü. Deneklere birer şişe verildi ve aç hissettiklerinde yiyeceğe uzanmamaları, bunun yerine şişenin içeriğini koklamaları söylendi. Böylece denekler mutlu bir şekilde kokladılar - bazıları günde 285 defaya kadar.
Hirsch’in denekleri ayda ortalama beş kilo verdiler. O ve araştırmacıları farklı kokularla deneyler yaptılar, ancak önemli görünmüyordu - muz, elma ve nane benzer sonuçlar verdi. Hirsch’in bulguları hâlâ başlangıç niteliğindedir, çünkü çalışma bağımsız olarak yeniden üretilmemiştir, ancak bu girişimcilerin kokla ve zayıfla ürünlerini pazarlamasını engellememiştir. Tabii ki, koku alma yöntemi gerçekten işe yarıyorsa, yapmanız gereken tek şey, açlık sancıları hissettiğinizde en sevdiğiniz yemeği koklamaktır.
Koku bağışıklık sistemini etkiler mi?
Ama bu açlığınızı gidermese bile, size bir yarar sağlayabilir.İngiltere Westminster Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, hoş kokuların bağışıklık sistemini güçlendirebileceğini gösterdi.Erimiş çikolata veya çürük domuz eti kokladıktan sonra otuz altı deneğin tükürüğündeki antikor seviyelerini ölçtüler.Seviyeler çikolata ile önemli ölçüde yükseldi ve domuz eti ile önemli ölçüde düştü.Tahminimce çürük domuz eti kokusu deneklerin iştahını da mahvetti.
Çikolatalı eriyik hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek çikolatalı eriyik hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla