Bitkilerden kimyasallar elde edebilir miyiz?

Bitkilerden kimyasallar elde edebilir miyiz?

Bitkilerden kimyasallar elde edebilir miyiz?

Bitkileri daha çok yemek için kullanıyoruz.Bitkiler için herhangi bir endüstriyel kullanım, yiyecek yetiştirebilecek toprak veya gıdanın kendisi için rekabet eder.Buna rağmen bitkilerden yapılan birçok endüstriyel kimyasal var.

Benzine eklenen alkoldür.Normal ekonomi, mısırın yiyecek olarak daha değerli olduğu için arabalara güç sağlamak için kullanılmasını engelleyecektir.Ancak hükümetler, mısır fiyatlarının daha yüksek olması ve mısırı yetiştiren şirketlere fayda sağlaması için mısırdan alkol elde etmek için damıtıcılara para ödüyor.Ancak üretilenden daha ucuza yetiştirilebilecek birçok gıda dışı ürün var.Karnauba mumu, kandelilla mumu, jojoba yağı, arap zamkı, kitre zamkı ve doğal kauçuk bunlardan sadece birkaçıdır.

Bazı durumlarda bitkiler, tıpta ve haşere kontrolünde olduğu gibi kimyasalların kaynağıdır.Bitkiler sentetik olarak üretilmesi çok zor olan çok karmaşık moleküller ürettikleri için birçok tıbbi protein ve ilaç bitkilerden gelir.Tüm reçeteli ilaçların kabaca dörtte biri bitkilerden elde edilmektedir.

Bitkiden türetilmiş böcek öldürücüler ve böcek kovucular, bitkilerden almak için daha ucuz olan başka bir molekül sınıfıdır.Bu moleküllerin kolayca biyobozunur olmasının faydası vardır, bu yüzden çevrede kolayca yok olurlar.

Bitki türevi boyalar, yetiştirilmesi yapmaktan daha ucuz olan başka bir kimyasal sınıftır.Sonbahar yapraklarındaki kırmızı, sarı ve turuncu moleküller olan karotenoidler endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır.İndigo mavisi, kına kahveleri ve safran ve zerdeçal sarıları diğer örneklerdir.

Bitkileri neden kullanıyoruz?

Gıda, ilaç ve endüstriyel kimyasallara ek olarak, yapısal nitelikleri için çoğunlukla bitki malzemeleri kullanıyoruz.

Bitkiler, şeklini korumak ve hücre duvarlarına güç vermek için dört tür molekül kullanır.Bu güç, yerçekimine karşı dev kırmızı ağaçlar gibi ağaçları dik tutan şeydir.Dört molekül, moleküllerin hücre duvarlarını güçlü hale getirmesi sırasına göre lignin, selüloz, hemiselüloz ve pektindir.

Lignin çok büyük bir moleküldür ve diğer birçok molekülü birbirine bağlar.Ahşabı iyi bir yapısal malzeme yapan şey budur.

Selüloz aynı zamanda, basit şeker glikozunun binlerce molekülünün uzun zincirlerinden oluşan devasa bir molekül, bir polimerdir.

Hemiselüloz, hepsi birbirine zincirlenmiş bir dizi farklı basit şekerden oluşur.Selülozdan daha rastgele bir moleküldür, kristalleşmez ve daha az mukavemete sahiptir.

Pektin, hepsi birbirine bağlı birçok farklı basit şekerden oluşan başka bir büyük moleküldür.Pektinler, olgunlaşmamış meyvelerin sert olmasının nedenidir.Meyve olgunlaştıkça pektinler parçalanır ve yumuşak meyve, bitkinin tohumlarını dağıtan hayvanlar tarafından yenebilir.

Selüloz ve lignin, yeryüzünde en bol bulunan iki organik polimerdir.Bunları evlerimizi, mobilyalarımızı inşa etmek ve kağıt yapmak için ahşap ürünlerde birlikte kullanıyoruz.

Gazete kağıdındaki lignin, kağıdı yaşlandıkça sarartan şeydir.Daha pahalı kağıtlar, hemen hemen tüm ligninin çıkarılmasıyla yapılır ve çoğunlukla selüloz bırakılır, bu da güzel bir beyaz kağıt olmasını sağlar.

Pamuk ve keten, kumaş ve kağıt yapımında kullanılan bitki lifleridir.Keten lignin ve selülozdan yapılır.Pamuk yüzde 95 selülozdur.

plants

Yaprakların renk değiştirmesine neden olan nedir?

İki etken vardır. Biri, yeşil pigmenti ortadan kaldıran ve sarı karotenoid pigmentlerin görünmesine izin veren klorofil kaybıdır.Diğeri, çiçek ve meyvelerin mavileri ve morları veya sonbahar yapraklarının koyu kırmızıları olabilen antosiyaninlerin üretimidir.Bitkiler kasıtlı olarak yapraklarını kaybeder.Bir yaprak rüzgardan veya çok fazla güneşten zarar gördüğünde veya soğuk bir sonbaharda olduğu gibi su ve ışığın gelmesi daha zor olduğunda, bitki yaprağı bırakır ya yeni bir yaprak üretir ya da kış için uyumaya başlar.

Bir ağaç bir yaprağını kaybetmek üzereyken, ona besin göndermeyi bırakır ve bitkinin başka bir yerinde depolanmak veya kullanılmak üzere yapraktaki yararlı moleküllerin bir kısmını geri kazanmaya başlar.Klorofil kaybolur ve değiştirilmez.Muz olgunlaştıkça bunun etkilerini görebilirsiniz.Yeşil muz, klorofil kaybolduğunda ve sarı karotenoid pigmentler göründüğünde sarı olur.

Bazı yapraklarda düşmeye hazırlanırken antosiyaninler üretilir.Bu pigmentler, yaprak besinlerden mahrum kaldığı için oksijenin zarar görmesini önler ve bitkinin ölmekte olan yapraktan daha yararlı molekülleri emmesi için zaman tanır.Ayrıca antosiyaninler, diğer bitkilerin ağacın altındaki toprakta büyümesini engelleyerek baharda ağaç için daha fazla kaynak bıraktığından, düştüklerinde de faydalı olabilirler.

Neden bazı bitkiler parlaktır?

Kuru alanlarda yetişen bitkiler ve sonbaharda yapraklarını kaybetmeyen bitkiler, sıcak yaz aylarında ve kışın su donduğunda kurumaya karşı kendilerini korumak zorundadır.

Bitkilerin yapraklarının kurumasını önlemek için kullanabileceği birkaç numara vardır.Bir numara, yaprakları uzun, ince iğneler haline getirmektir, böylece kuruması için daha az yüzey olur.Çam ağaçları bu numarayı kullanır.

Diğer bir numara da, canlı meşe yaprakları gibi yaprağı kıvırmaktır.Bu, yaprağın aldığı rüzgar ve güneşi azaltarak su kaybını azaltır.Rüzgar nedeniyle su kaybını azaltmak için bazı yaprakların üzerinde de küçük tüyler bulunur.

Yine başka bir numara, yapraklara kalın bir koruyucu balmumu tabakası sürmektir, böylece su yaprakta hapsolmuş kalır.Bu koruyucu sert mum kaplaması, tıpkı bir arabayı cilalamak gibi, yaprak üzerinde parlak bir kaplama yapar.

Karmaşık moleküller hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek karmaşık moleküller hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.