Bronzlaşma kabinleri güvenli midir?
Kısa Bilgi
Bronzlaşma kabinleri güvenli midir?
Bronzlaşma, yaralanmaya verilen bir tepkidir ve doğanın bizi korumasının bir yoludur. Bu nedenle, bronzlaşma kabinleri cildin yaralanmasına neden olarak çalışır.Bronzlaşma, enzimler ciltteki hücreleri ultraviyole (UV) ışığı emen koyu bir pigment olan melanin yapmak için uyardığında meydana gelir.Melaninin görevi, deri hücrelerinin alt katmanlarındaki DNA’yı korumaktır.Melanin bir UV emicidir ve bir antioksidan görevi görür.
Güneşten veya bronzlaşma kabininden gelen UV ışığı cildin üst katmanlarına nüfuz eder ve cilt hücrelerinin içindeki DNA’ya zarar verir.Onarım enzimleri, yaralı DNA’dan kurtulmak ve yeni DNA yapımına yardımcı olmak için gönderilir.Bazen hasar nedeniyle bu onarım çabaları ters gider ve kanser oluşturur.
Solaryum vücuda zararlı mıdır?
İster bronzlaşma kabinlerinde ister güneşin altında olsun, bronzlaşmanın bazı ek sakıncaları vardır.Kronik maruz kalma, bağ dokusuna zarar vererek cildin dokusunda bir değişikliğe neden olarak cildin kösele gibi olmasına ve kırışmasına neden olur.Bronzlaşma yaşlılık lekelerine neden olabilir ve vücudun bağışıklık sistemine zarar verebilir. Solaryum kabinlerine maruz kalmak katarakt bile üretebilir.
Uzmanlar, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘bilinen kanserojen’ dediği bronzlaşma kabinlerinde hiç vakit geçirmememizi tavsiye ediyor, ancak güneş ışığı bizim için iyi, hatta gereklidir.Güneş ışığı D vitamini üretimini uyarır;Öte yandan bronzlaşma kabinleri, D vitamini seviyelerimiz için çok az faydalıdır, çünkü bizi esas olarak UVA ışığına, bir tür ultraviyole ışığa maruz bırakırlar ve D vitamini uyaran UVB’dir.D vitamini eksikliği, çocuklarda raşitizme neden olur. bu yumuşak ve bozuk kemiklere neden olan bir hastalıktır.
Solaryuma gitmenin zararları nelerdir?
Sınırlı miktarda doğal güneş ışığının olduğu bazı Batı ülkelerinde bronzlaşmış bir cilt oluşturmak için solaryum salonlarını ziyaret etmek moda haline geldi.Ancak, Birleşik Krallık’ta açılan çok sayıda ‘kullandığın kadar öde’ salonlarına ve medyanın bu altın parıltısına ulaşmak için sürekli baskı yapmasına rağmen, Dünya Sağlık Örgütü’nden bu tür UV maruziyetinin uzun vadeli hasarı konusunda ciddi uyarılar bulunmaktadır.
Yapay UV ışınlarının neden olabileceğitüm zararları anlattık. İngiliz Askeri personelin, ısıya dayanıklı bir cilt veya bir ‘Dış Savunma Sistemi’ oluşturmak için beş hafta boyunca her gün şezlong kullanma emri aldığı biliniyor.Bu solaryum kabinleri, ülkenin piyadelerini dayanılmaz çöl sıcağına dayanmasını sağlarken, yanık hasarını ve bir bomba patlamasında ölüm olasılığını azaltır.
Solaryuma gitmenin cilde zararları nelerdir?
Birçok insan, tüm yıl boyunca bronzlaşmak için solaryuma gider. Solaryum kabinleri Ultraviyole radyasyon üreterek çalışırlar ve ciltte bir bronzluk sağlamak için melanin adı verilen bir pigmenti koyulaştırırlar.Bronzlaşma kabinleri, bazı UV-B ışınları ile birlikte çoğunlukla UV-A ışınları üretir.Yıllar boyunca bilim adamları UV-A radyasyonunun cilde zarar vermediğini düşünüyorlardı, ancak artık bu ışınların zararlı olduğu ve uzun vadeli hasara yol açtığı, kollajen ve elastin liflerini yok etmek için cildin derin katmanlarına nüfuz ettiğini biliyor.cildin daha hızlı yaşlanmasına ve ciltte kırışıklık ve çillere neden olur.Işınlar ayrıca cilt kanserine yakalanma riskini de artırabilir.
UV-A şüphesiz bir bronzluk sağlarken, güneşten gelen UV-B ışınlarının aksine cilt hücrelerini daha kalın bir epidermis üretmeye teşvik etmez, bu da UV-A ışınlarından gelen bronzluğun ekstra koruma sağlamadığı anlamına gelir.Aslında, ultraviyole radyasyona daha fazla maruz kalma cildi erken yaşlandırarak, UV-A ışınları ciltteki rejeneratif hücrelere zarar vererek, cildin daha sonra güneşe maruz kaldığında daha zararlı UV-B ışınlarına daha duyarlı olmasına neden olur.
Son zamanlarda, bronzlaşma kabinleri kullanmanın, kullandıkları ışınların beyindeki endorfin üretim oranını artırarak kullanıcıya zevk veren bir his sağlaması nedeniyle bağımlılık yapabileceği öne sürüldü.
Şezlonglar yalnızca birkaç yıldır kullanıldığından, neden oldukları hasarın boyutu henüz tam olarak bilinmemektedir.Bununla birlikte, cilt uzmanları bronzluğun sağlıklı olmadığını ve özellikle açık tenli kişiler tarafından solaryumdan kaçınılması gerektiğini belirtiyorlar.
UV ışığı hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek uv ışığı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla