Fermi kabarcıkları nedir?
Kısa Bilgi
Fermi kabarcıkları nedir?
2010 yılında, Fermi Gama Işını Uzay Teleskobu tarafından toplanan veriler yeni bir keşfi ortaya çıkardı.Bilim adamları, galaksimiz Samanyolu’nun merkezinde 50.000 ışıkyılı boyunca uzanan iki büyük, balon benzeri bulut bulduklarında şaşırdılar.
Gama ışını yayan iki kabarcık, görünen gökyüzünün yarısından fazlasına yayılır ve milyonlarca yaşında olabilir.(Gama ışınları, elektromanyetik spektrumun en yüksek enerjili veya en kısa dalga boyundaki elektromanyetik radyasyondur.) Bununla birlikte, daha önce görünmeyen bu yapıların kökeni gerçekten şaşırtıcı bir gizem olmaya devam ediyor.
Fermi kabarcıkları’nın özellikleri nelerdir?
Astrophysical Journal’da 2014 yılında çıkan bir araştırma makalesi, uygun bir şekilde adlandırılan ‘Fermi kabarcıklarının’ bazı özelliklerini açıkladı.İlk olarak, yapıların ana hatları çok keskin ve iyi tanımlanmış ve kabarcıklar muazzam yüzeylerinde eşit bir şekilde parlıyor.Kabarcıkların en uzak bölgeleri son derece yüksek enerjili gama ışınlarına sahiptir, ancak bunların galaktik merkezden bu kadar uzakta görünen bir nedeni yoktur.Son olarak, Fermi kabarcıklarının Samanyolu’nun çekirdeğine en yakın kısımları hem gama ışınları hem de mikrodalgalar içerir, ancak kabarcıklar dışarıya doğru genişledikçe yalnızca gama ışınları tespit edilebilir.
Teorisyenler, olağandışı yapılar için birkaç açıklama sundular.En baskın iki teori, kabarcıkların büyük ve hızlı bir enerji salınımı ile oluştuğunu öne sürüyor.
Bir olasılık, Samanyolu’nun merkezindeki süper kütleli kara delikten çıkan ve patlayan hızlanmış parçacıkların muazzam akışlarının veya püskürmelerinin Fermi kabarcıklarını yarattığını iddia ediyor.Gökbilimciler diğer galaksilerde böyle bir fenomeni gözlemlediler ve Samanyolu kara deliğinin bugün aktif bir püskürmesi olup olmadığı bilinmemekle birlikte, milyonlarca yıl önce olmuş olabilir.
Fermi baloncuklarının nedeni biliniyor mu?
Yaygın olarak kabul edilen bir başka teori, Fermi balonlarının milyonlarca hatta milyarlarca yıllık bir süre boyunca yıldız oluşumları sırasında yaratıldığını savunuyor.Samanyolu’nda devasa yıldız kümeleri üretenlere benzer şekilde, yıldız oluşumlarının patlamalarından yaratılan gaz püskürmeleri teorik olarak büyük galaktik rüzgarları uzak mesafelere götürdü ve orada güçlü manyetik kuvvetler tarafından tutuldu.
Bilim adamları, Fermi balonlarının kökeninin gizemini çözmeye hevesli.Princeton Üniversitesi’nde teorik astrofizikçi olan David N. Spergel, ‘Bu büyük kabarcıkların ardındaki enerji kaynağı ne olursa olsun, astrofizikteki birçok derin soruyla bağlantılıdır’ diyor.
Kabarcıklar parlıyor hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek kabarcıklar parlıyor hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla