Bitkilerin neden kökleri vardır?

Bitkilerin neden kökleri vardır?

Bitkilerin neden kökleri vardır?

Bitki kökleri, bir insanın kalbi ve beyni gibidir: Yaşamı sürdürmek için gereken işlevleri yerine getirirler.Kökleri, bitkiyi yere bağlar, bitkinin büyümesi ve çoğaltılması gereken yiyecekleri sağlar ve saklar, bitkilerin hayatta kalmaları ve azot ve kükürt gibi gerekli mineralleri almalarına bağlıdır.Bitkiler hayvanların yaptığı gibi hareket edemez, bu yüzden dışarı çıkıp yemek arayamazlar.Bunun yerine, bitkiler katlanmak ve yaymak için bazı muhteşem ve ustaca yöntemler kullanırlar.

Çoğu bitki kendi besinini yapmak zorundadır. Fotosentez adı verilen bir süreçte bitki yaprakları güneş ışığını kullanır ve enerjisini karbondioksit gazını ve suyu glikoz adı verilen bir şekere dönüştürmek için kullanır. Glikoz bitkiye enerji verir ve hücre duvarlarını oluşturan selüloz yapımında kullanılır.

Bitki yaprakları, küçük deliklerden veya stomalardan buharlaşarak su kaybeder.Bu mikroskobik açıklıklar ayrıca karbondioksitin içeri girmesine ve oksijenin dışarı çıkmasına izin verir.Su kaybedildikçe, terleme adı verilen bir süreçte köklerden daha fazla su çekilir.

Bitkilerde dolaşım sistemi nasıl çalışır?

İnsanların, kalbin vücudumuza kan pompaladığı bir damar sistemimiz var.Oldukça karmaşık bir sıhhi tesisat sistemidir.Bitkiler de bir vasküler sisteme sahiptir, ancak çok daha basittir, iki tür mikroskobik tüpten oluşur: ksilem, suyu ve mineralleri köklerden bitkinin geri kalanına taşır ve floem bu glikozlu besinleri bitkinin tüm kısımlarına taşır.Çoğu bitki kendi besinini üretirken, Venüs sinek kapanı gibi nadir istisnalar vardır.Çok fakir topraklarda büyür ve yiyeceklerinin çoğunu böcekleri tuzağa düşürerek alır.Bitkinin yapraklarının uçları, tetik tüylü iki pedden oluşan bir tuzak oluşturur.Bir böcek pedlerin üzerine düştüğünde, çeneler kapanır.

Bitkiler hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek bitkiler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.