Dünya'nın merkezine yolculuk yapılabilir mi?

Dünya'nın merkezine yolculuk yapılabilir mi?

Dünya’nın merkezine yolculuk yapılabilir mi?

Böylece küreğinizi alırsınız ve kazmaya başlarsınız. Delik derinleştikçe, Dünya’nın yumuşak kayalık mantosunun uyguladığı muazzam basınç altında duvarların çökmesini önlemek için onu süper güçlü bir malzemeyle hizalarsınız. Süper güçlü olmanın yanı sıra, bu madde aynı zamanda ısıya son derece dayanıklı olmalıdır, böylece daha derine indiğinizde, Dünya’nın dış çekirdeğinde dolaşan erimiş demir onu eritmeyecektir. Merkezi iç çekirdek yeterince sağlamdır, ancak demir ve nikelden yapıldığı için kürenizin endüstriyel güçte bir bıçağa ihtiyacı olacaktır. Ve yine de belki 7500 C’ye kadar ısınabilir. Ayrıca uranyum ve diğer radyoizotopların bozunma ürünlerine karşı korunmak için radyasyon korumasına da ihtiyacınız olacaktır.

Sonunda, merkezi geçecek ve diğer tarafta karşılık gelen katmanlardan geçeceksiniz.Ve nihayetinde yüzeye çıktığınızda, Dünya’nın çapı boyunca bir delik açtığınızı bilmenin mutluluğunu yaşayacaksınız.

Dünyanın her tarafına kadar uzanan bir deliğe bir taş düşürme deneyi asla gerçekleştirilemez, ancak fiziğin harikaları sayesinde, eğer yapabilseydi ne olacağını tam olarak biliyoruz.Ve cevabın, en azından, Dünya’nın atmosferinin olmadığı hayali durumda çekici bir sadeliği var.

Dünya’nın merkezine taş atılırsa ne olur?

Taş, yüksek bir binadan düşmüş gibi tam olarak aynı hızda hızlanarak başlayacak ve geçen her saniyede 9,8 metre / saniye (veya 35 km / saat) hız kazanacaktı.Onu Dünya’nın merkezine çeken yerçekimi kuvvetinin merkezden uzaklığıyla orantılı olduğu ortaya çıktı, bu da onun tüm yol boyunca hızlanmaya devam edeceği anlamına geliyor.Taş merkeze yaklaştıkça ivme azalır, oraya vardığında kısaca sıfırdır.Ancak şimdiye kadar taş saniyede yaklaşık 8 km hızla hareket ediyor, bu yüzden yüzeye geri dönerken Dünya’nın yerçekimi onu yavaşlatmaya başladığında yoluna devam ediyor.Sonunda, diğer tarafa geçer ve yer seviyesine ulaştığı anda yavaşlamaya başlar.

Biri onu tutmadıkça, taş tekrar düşmeye başlayacak ve sonunda başladığı yerde yeniden ortaya çıkacaktır.Hareketini yavaşlatacak herhangi bir hava direnci olmaksızın, taş salınmaya devam edecektir.Her gidiş-dönüş yolculuk 84 dakika 29 saniye sürecektir ve bu, bir uydunun Dünya yüzeyinin hemen üzerinde hareket ediyor olsaydı bir yörüngeyi tamamlamak için alacağı süre ile tamamen aynı uzunlukta olacaktır.Böyle bir uzay aracı veya Dünya aracı, düşen taşın maksimum hızına eşit sabit bir hıza sahip olacaktır, dolayısıyla bu iki varsayımsal seyahat modu arasında açık bir şekilde yakın bir bağlantı vardır.Bağlantı, elbette her iki durumda da aynı olan Dünya’nın yerçekimi ve çapının birleşimidir.

Dünya’nın çapı hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek dünya’nın çapı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.