Modern astronomi bilimini kim icat etti?
Kısa Bilgi
Modern astronomi bilimini kim icat etti?
Galileo Galilei (1564-1642) birkaç teleskop inşa etti ve ayın ve gezegenlerin hareketlerini gözlemledi.Ay’ın yüzeyinin pürüzlü ve kraterli olduğunu ve yüzyıllardır sanıldığı gibi pürüzsüz olmadığını keşfeden ilk kişi oydu.Ayrıca, zamanı ölçmek için bir sarkacın salınımını kullanabileceğini buldu.Galileo, Güneş’in Dünya’nın etrafında hareket etmesi yerine Dünya’nın güneş etrafında hareket ettiğini iddia ettiğinde yetkililerle başını belaya soktu.Bu fikrin İncil öğretimi için bir tehdit olduğu düşünülüyordu ve Galileo hayatının geri kalanında ev hapsine alındı.
Astronomi ve astroloji arasındaki ilişki nedir?
Böyle bir ilişki varsa, astrolog mu yoksa astronom mu denmelidir?
Astroloji ve astronominin kökenleri aynı olsa da, bugünün astrolojisinin astronomi ile pek ilgisi yoktur.Aslında astroloji bir bilim değil, insanoğlunun rızık ve destek ihtiyacını beslediğine olan inançtır, insanları eylemlerinin sonuçlarından kurtarmaya çalışır ve onları “kaderlerine” teslim eder.Öte yandan astronomi, günümüzde doğaüstü olanı (gezegenlerin yaşamlarımız üzerindeki etkisi gibi) reddeden ve bilinen tüm doğa kanunlarına sıkı sıkıya bağlı olan canlı bir bilimdir.
Kopernik Kimdi?
Bazen hayata ve çevremizdeki evrene tüm bakış açımızı değiştiren bir adam gelir. Böyle bir adam, 1473’ten 1543’e kadar yaşamış Polonyalı bir gökbilimci olan Nicolaus Copernicus’du. Gökbilimciler, dünyanın evrenin merkezi olduğuna inanırlardı. Bu gökbilimciler arasında, ikinci yüzyılda yaşamış olan ve yüzlerce yıldır doğru kabul edilen bir kitap yazan bir Mısırlı olan Ptolemy de vardı. Ptolemy, yeryüzünün kalıcı bir yerde sabit kaldığını, gökler denen büyük oyuk kürelerin ise onun etrafında döndüğünü söyledi. Ancak Kopernik gök biliminde yeni bir gerçeği fark etti. Ptolemy’nin dünyanın sabitlendiğine ve güneşin onun etrafında döndüğüne inandığına karar verdi, çünkü Ptolemy, Büyük Kepçe’nin Kuzey Yıldızı etrafında her gece yavaş hareket ettiğini gözlemlemişti. Kopernik, bu hareket etkisini güneşe verenin dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesi olduğunu anlamıştı. Copernicus, kendisi de tüm evrenin küçük bir parçası olan dünyanın sadece kendi ekseni etrafında değil, aynı zamanda diğer gezegenlerin eşliğinde güneşin etrafında döndüğü sonucuna vardı. Kopernik’in teorisi on altıncı yüzyılda şaşırtıcıydı. Dünyanın, evrenin merkezi olduğunu öğreten bilim adamlarının ve kilise adamlarının muhalefetiyle karşılaşacağını biliyordu. Yazıları nihayet hayatının sonuna doğru, gerçek olduğunu iddia etmediği, yalnızca bir kişinin fikri olduğu ifadesi ile yayınlandı. Bugün bu teori, tüm astronomi biliminin temelidir.
Nicolaus Copernicus hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek nicolaus copernicus hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla