Beynimiz nasıl çalışır?

Beynimiz nasıl çalışır?

Beynimiz nasıl çalışır?

Beyin, en az 1840’tan beri gri madde olarak anılmaktadır. Doğrusu, beyin pembemsi, etli bir renktir.Beynin tam merkezi kirli beyaz bir gölgedir.Beyin çok yumuşak bir dokudur, puding kıvamındadır ve yaklaşık üç kilo ağırlığındadır ve 1300 santimetreküp (yaklaşık 50 cm küp) hacme sahiptir.Beyin ağırlığı ve boyutu kişinin büyüklüğüne göre değişir.

Beyindeki 100 milyar nöronun her birinin diğer nöronlarla yaklaşık yedi bin bağlantısı vardır ve bu da 100 trilyondan fazla sinapsdan oluşan devasa bir ağ oluşturur.Her bağlantı, mega bilgisayardaki transistörler gibi ‘açık’ veya ‘kapalı’ dır.

Beynin özellikleri nelerdir?

Beyin, toplam oksijen alımımızın yaklaşık yüzde 20’sini ve tükettiğimiz glikozun yaklaşık yüzde 25’ini kullanır.Oksijen, beynin enerji kaynağı olan glikozdan enerji elde etmek için kullanılır.Beynin oksijeni kesilirse, dört dakika sonra kalıcı beyin hasarı oluşur.Hipoksi, düşük oksijen anlamına gelir ve anoksi, tamamen oksijen eksikliği anlamına gelir.

Beynin üç ana bölümü vardır: korteks, limbik sistem ve beyin sapı.Korteks, düşünme, karar verme ve manzaraları, kelimeleri, sesleri ve hisleri tanıma gibi en karmaşık şeyleri idare eder.Spor yapmak ve müzik yapmak ve yazmak için kortekse güveniyoruz.Limbik sistem hayatta kalma ile ilgilidir.Ne zaman yememiz, su içmemiz ve bir palto giymemiz gerektiğini bilmemizi sağlar.Limbik sistem bizi tehlikelere karşı uyarır ve tehditlerin farkına varmamızı sağlar ve burada zevk ve mutluluk yaşarız.Beyin sapı, beyni omurgadan geçen omuriliğe bağlar.Beyin sapı kalp atış hızını, nefes almayı ve diğer hayati fonksiyonları kontrol eder.Ağır hasar görürse, kişi bilincini kaybedebilir ve komaya girebilir.Korteksin hayatta kalması için beyin sapına ihtiyacı var.

Beyinde pek çok şey ters gidebilir.Kalp krizi, boğulma, boğulma, yüksek irtifa ve kafa travması, sağlıklı bir beyne engel olabilir.

brain weight

İnme ya da felç nasıl olur?

Her ikisi de beynin bir kısmına kan akışının kesintiye uğramasından kaynaklanan iki tür felç vardır. Bir kan damarında oluşan bir kan pıhtısı parçalanabilir ve beyindeki bir arteri tıkayarak trombotik inmeye neden olabilir. Bir arter duvarı zayıfladığında bir anevrizma meydana gelir. Hasarlı bölge şişebilir ve çevresindeki dokuya aşırı basınç uygulayabilir veya patlayabilir, kontrolsüz kanamaya neden olabilir ve beynin kan akışını bozabilir; buna hemorajik inme denir. Çoğu vücut dokusu gibi, beyin de tümörler geliştirebilir, hücre bölünmesinin neden olduğu büyümeler. Kötü huylu veya kanserli tümörler çevredeki dokuyu istila eder ve büyük hasara neden olabilir veya vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. İyi huylu veya kanserli olmayan tümörler diğer dokulara yayılmaz veya saldırmaz, ancak bitişik beyin dokusuna baskı uygulayarak oldukça büyüyebilirler.

Yasal ve yasadışı ilaçların kötüye kullanılması veya kötüye kullanılması beyindeki sinir hücrelerine zarar verebilir ve kalıcı beyin hasarına yol açabilir.

Demans, hafıza kaybı, düşünme becerilerinin bozulması ve günlük aktiviteleri gerçekleştirememe gibi çok çeşitli beyin düşüşlerini tanımlayan genel bir terimdir.Alzheimer, vakaların yaklaşık yüzde 50 ila 70’ini oluşturuyor.

Bazen bir tıp doktoru veya adli tıp görevlisi, bir vücudun otopsisini isteyebilir.Sebep tabii ki ölüm nedenini belirlemektir.Çoğu otopsinin bir parçası olarak beyin çıkarılır.Tıbbi muayene görevlisi, kafatasının tepesinde yuvarlak bir kesim yapmak için Stryker testere adı verilen elektrikli bir testere kullanır.Kafatası kemiğinin kapağı çıkarılır.Doktor, beyin sapını omuriliğe bağlayan dokuyu kesmek için bir neşter kullanır.Beyin, daha ileri incelemeler için hazır tutmak için çıkarılabilir ve bir çözelti içinde saklanabilir.

Beynin önemi nedir?

Beyin harika bir araçtır ve bizi biz yapar.Beyin o kadar karmaşık ki, dış uzay ve derin okyanusun yanı sıra bilinmeyenin son sınırlarından biri olarak anılıyor.

Beynimiz o kadar muhteşem ve mükemmel ki, sahip olacağımız tek şey olması dışında başka hiçbir nedenle ona iyi bakmamız gerekiyor.Uyuşturucu veya alkol kötüye kullanımı veya bisiklet kaskı veya emniyet kemeri takmamaktan beynimizi tehlikeye atmanın akıllıca olmadığını anlayın.Ve biliyoruz ki, kaslarımız gibi, bu durumda beynimizin de yaşam boyu öğrenme yoluyla egzersize ihtiyacı var, ancak fiziksel egzersiz de beynimize fayda sağlıyor.

Komşu beyin dokusu hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek komşu beyin dokusu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.