Ay gelgitleri nasıl etkiler?
Kısa Bilgi
Ay gelgitleri nasıl etkiler?
Ay’ın çekim kuvveti, Dünya’daki gelgiti etkiler. Ay’ın yerçekimi Dünya’nın suyunu çekerken, okyanus gezegenin her iki tarafında da şişer. Dünya’nın suyu, Ay’ın yerçekimi tarafından çekildiği ve gelgitte bir yükselmeye yol açtığı için Ay’a bakan tarafında şişer. Ancak Ay’ın yerçekimi, Dünya’nın karşı tarafında da yüksek bir dalga yaratır, çünkü Ay da Dünya’yı çekiyordur. Okyanus suyunun ataleti, Dünya sudan uzaklaştıkça bu ikinci çıkıntıyı yaratarak onun hareketsiz kalmasına neden olur. Katı Dünya Ay’a doğru çekilir, ancak uzak taraftaki sıvı su o kadar fazla çekişe sahip değildir.
İki gelgit çıkıntısı arasındaki Dünya’nın kenarlarındaki noktalar düşük bir gelgite sahiptir. Dünya’nın bir kez dönmesi yirmi dört saat sürdüğü için, Dünya üzerindeki herhangi bir nokta kabaca altı saatlik aralıklarla yüksek bir gelgite ve ardından alçak bir gelgite sahip olacaktır. Yirmi dört saatlik bir süre boyunca, Dünya üzerindeki her konum yaklaşık iki yüksek gelgite ve iki alçak gelgite sahip olacaktır. Ay Dünya’nın etrafında hareket ettiği için, gelgitler arasındaki gerçek zaman yaklaşık altı saat on üç dakikadır. Ay bir şekilde yörüngesinde durmuş olsaydı, gelgitler arasındaki süre yaklaşık altı saat olurdu. Ancak Dünya’nın bir dönüşü sırasında Ay, yörüngesinde bir yörünge mesafesinin otuzda biri kadar veya yaklaşık on iki derece yaklaşır. Yani Ay, yörüngesinde yirmi dört saat önceki konumu ile aynı konumda değildir.
Güneş dalgaları etkiler mi?
Güneş, okyanus dalgalarını da etkiler. Güneş’in yerçekimi Ay’ınkinden çok daha güçlüdür, ancak Güneş Dünya’dan çok daha uzaktadır, bu nedenle gelgit üzerinde daha zayıf bir etkiye sahiptir. Ay’ın yerçekimi gelgitin yaklaşık yüzde 56’sına ve Güneş’in yerçekimi Ay’ın etkisinin yaklaşık yarısına neden olur.
Güneş, Ay ve Dünya sıraya girdiğinde, yerçekiminin çekişi en büyüktür. Bu gelgitler, dolunay ve yeni ay sırasında ayda iki kez meydana gelir. Bunlara ilkbahar gelgiti denir. İsmine rağmen, sezonla hiçbir ilgisi yok.
Ay ilk çeyreğinde ve üçüncü çeyreğinde olduğunda, Ay ve Güneş birbirlerinden doksan derece uzaklıktalardır, bu nedenle birinin çekim kuvveti diğerininkini etkisiz hale getirir. Ortaya çıkan normalden daha düşük gelgitler, neap tides olarak adlandırılır.
Gelgitler savaşlarda kullanıldı mı?
Gelgitler, hem Güneş hem de Ay Dünya’ya daha yakın olduğunda yılda bir kez daha belirgindir. Bu, her yıl 4 Ocak civarında gerçekleşir. Naziler, gelgitte Thames Nehri’nde çok az su olacağını bilerek, Londra’nın yangın hortumlarını etkisiz hale getirerek 29 Aralık 1940’ta Londra’yı bombaladı.
İtalya ve Normandiya’da olduğu gibi II.Dünya Savaşı’nda ve Pasifik’te Japonlara karşı ünlü sahil saldırıları, yüksek gelgit için planlandı. Fikir, insanları ve malzemeleri olabildiğince iç bölgelere götürmekti. Muhtemelen en zor ve parlak amfibi inişler General Douglas MacArthur tarafından Pusan çevresinde BM güçlerini tuzağa düşüren Kuzey Kore birliklerini geride bırakmak için tasarlandı.
Gelgitler en çok kıyı şeridi boyunca ve benzersiz bir topografyanın bulunduğu koylarda belirgindir. Gelgitlerin anlaşılması, balıkçılık endüstrisi, kıyı navigasyonu ve kıyı boyunca inşaat endüstrisi için önemlidir.
Düşük gelgitler hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek düşük gelgitler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla