Fırtına dalgası nedir?
Kısa Bilgi
Fırtına dalgası nedir?
Bir kasırga nedeniyle okyanus suyunun keskin yükselişidir. Bir fırtına çarptığında, deniz normal yükselen gelgitin 8 m üzerine kadar yükselebilir. Kasırga rüzgarları, tıpkı büyüyen bir kar yığınını iten bir kar küreme makinesi gibi, suyu gitgide yükselterek suyu iter. Ayrıca, kasırganın içindeki düşük basınç suyu çekerek, bir kamıştan emilen su gibi seviyeyi yükseltir. Kaydedilen en yüksek fırtına dalgası 1899’da Avustralya’nın Bathurst Körfezi’nde meydana geldi. Su, dört katlı bir binanın yüksekliğine yükseldi!
Fırtına dalgalanmaları tehlikeli midir?
Kesinlikle öyleler!Bazı uzmanlar kasırgalarda ölen her 10 kişiden 9’unun fırtına dalgalanmalarında öldüğünü söylüyor.Çoğu boğulma.Devasa, sağlam su duvarı, plajları ve diğer alçak arazi alanlarını süpürüyor.Dalgalanma insanların yanı sıra binaları, ağaçları, iskeleleri ve yolları yıkar.Sel suları, kasırga geçtikten çok sonra karada kalır.Okyanus suyu tuz içerdiğinden, birçok büyüyen bitki ölür.Toprakta kalan tuz ve diğer kimyasallar gelecekteki ekinlere zarar verir ve kuyulara ve yer altı su kaynaklarına sızar.Bu, suyu uzun süre içmeye uygunsuz hale getirebilir.
Kasırgalar adlarını nereden alıyor?
İlk başta kasırgalara azizlerin adı verildi.Daha sonra, 20. yüzyılın başlarında, Avustralyalı bir meteorolog, kasırgalara sevmediği insanların adlarını vermeye başladı.1950’lerde meteorologlar sadece kadın isimlerini kullanmaya başladı.1979’dan beri, kasırga isimleri her mevsimde erkek ve kadın isimleri arasında değişerek alfabeyi takip ediyor.
Çoğu kasırga nerede oluşur?
Tropikal okyanusların üzerinde, genellikle ekvatordan 1.600 km uzaklıkta.Atlantik Okyanusu, Meksika Körfezi veya Karayip Denizi’nde oluştuklarında bunlara kasırga denir.Ancak Kuzey Pasifik Okyanusu’nun batı kesiminde Çin ve Japonya yakınlarında oluşanlara tayfunlar denir.Bengal Körfezi’nde ve kuzey Hint Okyanusu’nda insanlar siklon olarak adlandırılır.
Okyanus suyunun keskin yükselişi hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek okyanus suyunun keskin yükselişi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla