Bazı kelimeleri hatırlamakta güçlük çekmemizin nedeni nedir?

Bazı kelimeleri hatırlamakta güçlük çekmemizin nedeni nedir?

Bazı kelimeleri hatırlamakta güçlük çekmemizin nedeni nedir?

Bir kelimeyi veya adı hatırlamaya çalışırken ve tam orada, ‘dilinizin ucunda’ hissederken, dilin ucu fenomenini deneyimlemediyseniz, ender bir kişisiniz. Ancak bilgiye tam olarak erişemez ve söyleyemezsiniz. Kelimeler genellikle çok fazla zihinsel çaba sarf etmeden inanılmaz bir hızla aklımızdan ve ağzımızdan dökülür, bu nedenle aniden en basit şeyi hatırlayamadığımızda garip ve sinir bozucu hissedebiliriz. Yirmili yaşlarınızdayken bu fenomeni haftada yaklaşık iki kez deneyimleyeceğiniz tahmin ediliyor, ancak kırk yıl sonra bu oran iki katına çıkacak.

Bu fenomeni deneyimlediyseniz, beyninize küçük, kısa ömürlü bir pencere sağladığını kanıtlayabilirsiniz.Bu, kafanın içinde bir el feneri sallamak, orada beklediğini bildiğin ama saklambaç oyunu oynayan bir kelimeyi aydınlatmaya çalışmak gibidir.Ve sadece sinir bozucu kelimenin orada olduğunu bilmiyorsunuz, hatta onun boyutu ve şekli hakkında da bir fikriniz var.Ama yine de bulamıyorsun.

1893’te, büyük Amerikalı psikolog William James, bir kelime aradığımızda ve bize yanlış olanlar sunulduğunda, aradığımız şey olmadığını, kalıba uymadıklarını biliyoruz.Ancak bu sorunu çözmez.

Öyleyse James gibi psikologlar neden bu deneyimle ilgileniyor?Çünkü bir sinekkuşunun kanatlarını ağır çekimde görmek gibi: belki hafıza ve kelime oluşturma süreçlerini daha yakından inceleme fırsatı sağlayabilir.Bir dahaki sefere başınıza geldiğinde, saçınızı koparmak ve akıl sağlığınızdan korkmak yerine duygunun tadını çıkarmak ve keşfetmek için bir dakikanızı ayırın.

Neden bazen basit kelimeler aklımıza gelmez?

Dilin ucu fenomenini bu kadar güçlü hissetmenizin nedeni, kelimenin anlamının ve uygunluğunun farkında olmanız, ancak bunları gerçek harflere bağlayamamanızdır.Bu, sözcüğü sık kullanmadığınız (veya bir süredir kullanmadığınız) ve bu nedenle bağlantınızın giderek zayıfladığı için olabilir.Ve yaş da bir faktördür.

Bu klasik 1966 çalışmasından bu yana, ne tür ipuçlarının dilin ucundaki ikilemi çözmeye yardımcı olabileceğini açıklığa kavuşturmak için düzinelerce girişim yapıldı.En ilginçlerinden biri 2005 yılında Lisa Abrams ve Emily Rodriguez tarafından gerçekleştirildi. Ne tür kelimelerin dilin ucundaki durumu hafifletmeye yardımcı olacağıyla ilgileniyorlardı.Öyleyse, ‘Genellikle boyna veya başa takılan büyük renkli bir mendile ne diyorsunuz?’bandana kelimesini arıyorlardı.Deneklerinden biri bir dil sorunuyla karşılaştıysa, üç kelime listesinden birini okuması istendi.Bir liste, banjo gibi aynı ilk heceye sahip bir kelime içeriyordu;diğer liste, aynı ilk heceye sahip olan ancak farklı bir konuşma parçası olan bir sözcük içeriyordu;üçüncü listede alakasız kelimeler vardı.

Dil fenomeni hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek dil fenomeni hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.