Neden bebek dişleri düzgün çıkar, ancak yetişkin dişler çarpık ve düzensiz çıkar?
Bebek dişleri düzgün çıkarken neden yetişkin dişleri çarpık olabiliyor?
Kısa Bilgi
Çarpık dişler nasıl oluşur?
Bebek dişleri çıkarken çene yüzeyinde herhangi bir engel yoktur. Yetişkin dişleri çıkarken çenede mevcut dişler varolduğundan, engelle karşılaşır. Bu sebeple yetişkin dişler çarpık olabilirler.
Çarpık diş nedir?
Çenenizin büyüklüğü hem genetik hem de ne kadar kullandığınızla alakalıdır. Son birkaç bin yılda yapılan tarım ve avcılık uygulamaları, çenelerimizin gelişimini değiştirdi, eski atalarımızın yaptığı gibi yiyeceklerimizi çiğnemek için çok fazla zaman harcamak zorunda değiliz. https; stanfordpress.typepad.comblog201805why-cavemen ihtiyaç duyulan-no-braces.html
Çarpık diş tedavisi nedir?
Genellikle tüm yetişkin dişlerin düz olarak çıkması için çenede yeterli yer yoktur. Çünkü bebek dişlerinden çok daha büyüktürler. Alan yetersizliğini telafi etmek için sık sık çarpık hale gelirler. Bu yüzden biri diş teline sahip olduğunda, diğer dişlerin kolayca hareket edebilmesi için bazı dişleri çıkarılır
Diş Nedir?
Diş (çoğul dişler), birçok omurgalı çenesinde (veya ağızlarında) bulunan ve yiyecekleri parçalamak için kullanılan sert, kireçli bir yapıdır. Bazı hayvanlar, özellikle etoburlar, avlanma veya savunma amaçlı dişler de kullanırlar. Diş kökleri diş etleriyle kaplıdır. Dişler kemikten değil, değişken yoğunluk ve sertlikteki çoklu dokulardan yapılır. Sonuçta diş haline gelen hücresel dokular embriyonik germ tabakasından, ektodermden kaynaklanır.
Diş minesi nedir?
Dental emaye, esas olarak çubuklar arasında bir çeşit “yapıştırıcı” olarak araya giren proteinlere sahip olan hidroksiapatit çubuklardan yapılmış bir malzemedir. Emaye vücut tarafından üretilen en sert maddedir, ancak çubukların “emaye kesilmesi” dediğimiz şeyde birbirine “dokunması” ile mekanik olarak da sertleştirilebilir. Bu nedenle, kireçlenme emayesi, çubukların çoğalmaya devam etmek yerine biraraya geldiği yerlerde çatlaklar durduğu için, boğum çubuğu “radyal” emayesinden çok daha iyi çatlamaya dayanma eğilimindedir.
Diş hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek diş ile detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla