Ayın doğuşu veya batışı neden geceden geceye değişir?
Kısa Bilgi
Ayın doğuşu veya batışı neden geceden geceye değişir?
Tüm geometrik şeyleri bir kerede kaldırsak iyi olur.İlk bakışta, ayın doğuşu ve ufuk boyunca ileriye ve geriye doğru batışının ilerlemesi şaşırtıcı görünebilir, ancak gerçekte Güneş’in davranış biçimiyle yakından ilgilidir.Ay’ın yörüngesi Dünya’nınkine sadece 5 derece eğimli olduğundan, Güneş ve Ay gökyüzünde çok benzer yolları izler.Bu, gün doğumu ve gün batımının değişen yönüne ilişkin tartışmanın Ay için büyük ölçüde geçerli olduğu anlamına gelir.
Bununla birlikte, en büyük fark, Güneş ile karşılaştırıldığında Ay’ın göklerde pozitif bir şekilde vızıldamasıdır.Bir ayda veya ‘Ay’ 29.53 gün içinde tüm gökyüzünde dolaşırken, Güneş’in dolaşması tam bir yıl sürer.Sonuç olarak, Ay yıldızlar arasında çok hızlı hareket ediyor gibi görünüyor.Çok kabaca, bir geceden diğerine, pozisyonu 10 ila 15 derece değişece, her zaman Doğu’ya doğru ilerleyecektir.
Ay nasıl hareket eder?
Bu canlı davranışın sonucu, ayın doğuşu ve batışı yönündeki gece değişiminin, Güneş’in doğuşu ve batışının ilerlemesinden çarpıcı biçimde daha hızlı olmasıdır. Sadece yılın zamanıyla değil, aynı zamanda ayın zamanıyla (veya başka bir deyişle Ay’ın evresiyle) ilgilidir. Dolunay gökyüzünde Güneş’in karşısında yükselir. İki hafta sonra, yeni olduğunda, aşağı yukarı Güneş’le aynı yönde yükselir. Yeni ve tam evreler arasındaki ayın doğuşu (veya ayın batışı) yönündeki bu fark en çok gündönümlerinde ve en azından ekinoksların yakınında belirgindir.
Ay Ne zaman doğar?
Ayın Dünya’yı dolaşması bir ay sürer.Bu yolculukta nerede olduğuna bağlı olarak, ayın yüzeyinden farklı miktarlarda güneş ışığı yansıtılır.Bazen tamamen ortadan kalkıyor gibi görünüyor.Gerçekte ise, ay her zaman oradadır sadece güneş ışığından yansıyan ışığı her zaman göremeyiz.
Ayın doğuşunun ilerlemesi hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek ayın doğuşunun ilerlemesi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla