Neden bazı kimyasallar ellerinizi lekeliyor?
Kısa Bilgi
Neden bazı kimyasallar ellerinizi lekeliyor?
Bazen bunun nedeni renkli kimyasallar olmalarıdır. Ellerinizi gıda boyasına, çimenlere veya ıslak boyaya sürerseniz, bunların ışığı emen molekülleri ellerinizde kalır.
Bazı moleküller cilde yapışmada diğerlerinden daha iyidir. Ellerinizi koyu sarı yumurta sarısı ile ovalayabilirsiniz, ancak koyu renkli maddeyi bir kağıt havluyla silmek kolaydır. Leke bırakmaz. Yumurta sarısını sarı yapan moleküller büyüktür ve cilde yapışmazlar.
Öte yandan gıda boyası, ciltteki çok küçük çatlaklara ve gözeneklere girebilen çok küçük moleküllerden yapılır ve hatta cildin kendisi ile reaksiyona girerek onları oraya sıkıca yapışmasını sağlayan kimyasal bağlar oluşturabilir. Bunları yıkamak için, çözünmelerine ve taşınmalarına yardımcı olacak bol miktarda suya ihtiyacınız vardır, ancak boyanın bağlandığı ölü deri hücrelerinin üst katmanını da fırçalamanız gerekebilir.
Kimyasal cilde zarar verir mi?
Bazı kimyasallar ciltle reaksiyona girer ve rengini değiştirir. Cilt, güçlü oksitleyicilerle yakılabilir veya ağartılabilir. Diğer bazı kimyasallar cilt ile reaksiyona girer ve kendileri renk değiştirir. Potasyum permanganat (KMnO4) cildi okside eder (yakar) ve cildi kahverengiye boyayan manganez dioksit yapar. Gümüş nitrat, deri ve ciltteki tuzla reaksiyona girerek gümüş klorür oluşturur ve bu daha sonra küçük gümüş parçacıkları oluşturmak için güçlü ışıkta parçalanır. Bu gümüş parçacıklar ciltte kalır ve siyah görünür. Cilt büyüdükçe ve hücreler öldükçe ve temizlendikçe leke yavaş yavaş kaybolur.
Nitrik asit cilt ile reaksiyona girerek (yakarak) sarı veya kahverengi bir leke oluşturur. Ciltteki sinirler buna tepki vermediği için özellikle tehlikelidir, bu yüzden yandığınızı fark etmeyebilirsiniz.
kimyasal bir madde çözüldüğünde ne olur?
Şeker suya karıştırıldığında çözülür ve çözelti oluşturur.Bu, katı şeker moleküllerinin ayrıldığı ve su boyunca eşit olarak dağıldığı, 50 hiçbir partikül görülemediği anlamına gelir.Su ne kadar sıcaksa, çözelti içinde o kadar fazla şeker çözülebilir.Bu şekilde davranmayan aynı moleküller vardır.Örneğin katı ve sıvı yağlar suda çözünmezler - içinde yüzdükleri görülebilir - ancak diğer bazı sıvı türlerinde de çözünebilirler.Çözeltiler her zaman sıvı değildir.Pirinç, aslında bakır ve kalay içeren katı bir çözelti olan sarımsı bir metaldir.
Ten rengi hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek ten rengi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla