Devekuşu uçabilir mi?
Kısa Bilgi
Devekuşu uçabilir mi?
Nasıl bakarsanız bakın devekuşu tuhaf ve dikkat çekici bir kuştur. Yaşayan kuşların en büyüğüdür ama uçamaz. Küçük kanatları yüksek hızlarda çalışırken denge sağlamak için kullanılır. Devekuşunun başı ve boynu neredeyse tüysüzdür. Bacakları uzundur ve her birinde sadece iki parmağı vardır. Erkeğin (horoz) tüyleri koyu kahverengi veya siyahtır, beyaz kuyruklu ve kanat tüylüdür. Dişi (tavuk) çok daha soluk renkli ve daha küçüktür.
Bu kuş ‘şarkı söyleyecek’ sesi yoktur ama ötebilir! Yılın çoğu devekuşları yalnızca yüksek bir tıslama sesi çıkarır. Ancak çiftleşme mevsimi boyunca, erkekler oldukça uzaktan duyulabilecek yüksek, derin bir gürleyen kükreme yaparlar. Üç veya dört adet yumurtlar ve yumurtalarını kumla doldurulmuş sığ bir deliğe bırakır. Yavruları sıcak tutmak için sırayla yumurtaların üzerine otururlar.
Bunlar, herhangi bir kuş tarafından bırakılan en büyük yumurtalardır. Devekuşu açgözlü bir yiyicidir. Besinleri çoğunlukla bitkiler, meyveler ve tohumlardır. Ancak devekuşu yiyeceklerini sindirmesine yardımcı olmak için bazen büyük taşları, demir parçalarını ve diğer nesneleri yutar! Devekuşları, güzel tüyleri için ticari olarak yetiştirilir. Tüylerin kırpılması kuşlara zarar vermez. İlk kırpma, kuş bir yaşına gelmeden yapılabilir. Her yapıldığında tüyler yeniden büyüyecektir.
Cennet Kuşları Nedir?
Yaklaşık 50 farklı cennet kuşu türü vardır, ancak hepsi Batı Pasifik’in tropikal adalarında ve Kuzey Avustralya’da bulunur. Cennet kuşlarının boyutları kargadan serçeye kadar değişir ve her türün kendine özgü parlak renk desenleri vardır. Bu kuşları bu kadar sıra dışı kılan, tüylerindeki parlak renklerin bu görüntüsüdür. Ancak bu güzel kuşlar aslında ortak karga ile ilgilidir. Bu kuşları gören ilk Avrupalılar, on beşinci yüzyılın ilk Hollandalı kaşifleriydi. O kadar güzel görünüyorlardı ki, bu adamlar kuşların cennetin çiylerinden ve isimlerini açıklayan çiçek nektarından beslendiğine inanıyorlardı. Sadece erkekler parlak tüylere sahiptir. Bunun nedeni henüz anlaşılmadı. Dişileri çekmek olabilir ya da doğal düşmanları annenin ve gençlerin yuvalarından uzaklaştırıp onları korumak olabilir. Çoğu cennet kuşu, ağaç tepelerinde dayanıksız, platform benzeri yuvalar yapar. Bunlara çizgili ve benekli yumurtalarını bırakırlar. Kuşlar, meyvelerden salyangozlara ve böceklere kadar bulabildikleri hemen hemen her şeyi yerler. Çiftleşme mevsimi boyunca, erkek kuşlar toplanır ve dişilerin önünde ince tüylerini gösterirler. Bu kuşlar genellikle temkinli olsalar da, şu anda avcıların onları yakın mesafeden vurabileceklerini göstermeye o kadar konsantre oluyorlar. Yerliler tüylere zarar vermemek için onları keskin olmayan oklarla vururlardı.
Hangi kuş en büyük yumurtayı bırakır?
Genellikle, kuş ne kadar büyükse, yumurtladığı yumurta o kadar büyük olur. Ancak bir kuş yumurtasının boyutu her zaman ebeveyn kuşun boyutuna bağlı değildir. Büyüyen mikropu yumurtadan çıkma noktasına kadar beslemek için gereken yiyecek miktarına gerçekten bağlıdır. Yumurtadan çıktıktan kısa bir süre sonra kendilerine bakabilen kuşlar büyük yumurtalardan çıkar. Bu yumurtalarda, yumurtadan çıkmadan önce onları yüksek bir gelişme durumuna getirmek için yeterli yiyecek sarısı vardı. Kör ve çaresiz doğan kuşlar, doğumda kendilerini destekleyecek kadar gelişmeleri için yeterli yiyecek bulunmayan nispeten küçük yumurtalardan gelir. Tüm yumurtalar tavuk yumurtası şeklinde değildir. Bazı kuşlar silindirik, küresel ve hatta armut biçimli yumurtalar bırakır. Açıkta yüksek yerlerde yuva yapan bazı kuşların yumurtaları, yuvarlanma ve kırılma tehlikesi olmayacak şekilde şekillendirilmiştir. Yumurta büyüklüğüne gelince, devekuşu şampiyondur.
Devekuşu yumurtaları 15 ila 17 santimetre uzunluğunda ve 13 ila 15 santimetre boyundadır. Bir devekuşu yumurtası kabuğunun 12 ila 18 tavuk yumurtası tutacağı bulundu! Devekuşu bugün yaşayan tüm kuşların en büyük yumurtasını bırakırken, devekuşu yumurtasının küçücük olduğunu düşünen kuşlar da olmuştur! Madagaskar’ın soyu tükenmiş fil kuşu veya roc, bilinen en büyük yumurtaları bıraktı. Bu yumurtaların tam kabukları bulundu ve ölçüldü. Bazıları 33 santimetre uzunluğunda ve 23-26 santimetre çapındadır. Bu yumurtaların kabuğu yaklaşık sekiz litre tutacak ve bu bir devekuşu yumurtasının tutacağının altı katı ve bir tavuğun yumurtasının tutacağının yaklaşık 150 katı kadardır! En küçük yumurtalar sinek kuşları tarafından üretilir. Bazı sinek kuşu türleri, yalnızca altı milimetre uzunluğunda yumurtalar bırakır.
En iyi konuşan kuşlar hangileridir?
Birkaç kelime söylemesi öğretilebilecek çok sayıda kuş var.Ama gerçek ‘konuşan kuşlar ‘’ uzun cümleler söylemesi öğretilebilir! En iyi konuşan kuşlar papağanlar, mynas, kargalar, kuzgunlar, küçük kargalar ve bazı jalilerdir. Uzmanlara göre dünyadaki en iyi kuş konuşmacıları Afrika papağanıdır.ve Hindistan’ın myna kuşu. Pek çok insan, bir kuşun ‘konuşma’ yeteneğinin dilinin yapısına bağlı olduğuna inanır. Örneğin bir papağanın büyük, kalın bir dili vardır. Ancak diğer birçok konuşan kuşun küçük dilleri vardır!Kuşlar ne dediklerini anlıyor mu? Biyologların çoğu, kuşların söyledikleri kelimeleri anlamadıklarına inanırlar, ancak bazen belirli ifadeler ve eylemler arasında bir ilişki oluşturabilirler.
Kuşlar Nasıl Uçabilir?
İnsan uçmak istediğine karar verdiğinde, bir uçan makine yaratmak zorunda kaldı. Bir kuşu incelediğinizde, Doğa’nın kuşu mükemmel bir uçan makine yapmak için mümkün olan her şeyi yaptığını görebilirsiniz. Her şeyden önce kuşun kanatları var. Kanatların ana uçuş tüyleri, dış kolun kemiğine ‘sinüs’ adı verilen sert bir doku kordonu ile bağlanır. Destekleyici uçuş tüyleri de aynı şekilde üst kol kemiğine tutturulur. Her tüyün kendi kasları vardır, böylece kuş uçuş sırasında her bir tüyü kontrol edebilir. Kanadın iyimser vuruşunda, ana ve bazı destek uçuş tüyleri döndürülerek kenarları yukarı kaldırılır. Tüyler arasında hava rahatlıkla geçebilir. Düşük vuruşta, tüm uçuş tüylerinin düz yanları aşağıdadır ve hava kanatlardan geçemez. Bu şekilde kuş kendini havaya iter ve uçmaya başlar! Ancak uçan bir vücut mümkün olan en yüksek hafifliğe, kompaktlığa ve güce sahip olmalıdır. Yani kuşların büyük kemikleri oyuk. Birçoğunun hava kesesi var. Bir kuşun kaburgaları, kanatların kötü vuruşlarına sağlam bir destek sağlamak için kaynaşmıştır. Bir kuşun başı, kuyruğu, kanatları ve bacakları son derece hafiftir. Kafataslarının kemikleri çok incedir. Bir kuşun dişleri ve ağır kemikleri ve kasları olan çeneleri yoktur, bunun yerine içi boş bir gagası vardır. Kanatları hareket ettiren güçlü kaslar göğüs kemiğine bağlanarak ağırlık merkezine yaklaştırılır. Kuşların sıcakkanlı olması bile yardımcı olur çünkü soğukkanlı canlılar kışın halsizleşir. Gördüğünüz gibi, kuşla ilgili her şey uçmasına yardımcı olmak için ‘tasarlandı’!
Göçmen kuşlar hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek göçmen kuşlar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla