Antibiyotikler virüsleri neden etkilemez?

Antibiyotikler virüsleri neden etkilemez?

Antibiyotikler virüsleri neden etkilemez?

Bir antibiyotik, istenmeyen bir biyolojik istilacının geliştirme mekanizmasına müdahale eden bir ajandır. Öte yandan, bir virüsün kendi mekanizması yoktur. Konağın metabolik aygıtını ele geçiren saf genetik bilgidir. Süreç içinde kendini de kopyalar. Bir virüsün yemek yemesi veya büyümesi gerekmediğinden, uykuda kalabilir ve çok olumsuz koşullar altında uzun süre hayatta kalabilir. Virüslerin uzay boşluğunda da hayatta kalabileceği öne sürüldü!

Virüsler nasıl yayılır?

Virüsler köktendinci retorik gibidir. Hasarı önlemenin tek yolu, onu çiçek açacak ‘ana bilgisayarlardan’ uzak tutmaktır. Virüs uzun bir süre hareketsiz kalmaya zorlanırsa, belki de yok olabilir. Bilgisayar bilimcileri (yazılım virüsleri tehdidiyle uğraşan), tıp bilimcileri ve sosyal mühendislerin işbirliğinden çok sayıda karşılıklı anlayış ortaya çıkabilir.

Konvansiyonel antibiyotikler, bakteri gelişimini engelleyebilecekleri gözlemine dayanarak mantarlardan izole edildi. Bu nedenle terim, antibakteriyel aktivite ile ilişkilendirilmiştir. HIV virüsünün büyümesini engelleyen ve birçok hastanın ömrünü uzatan güçlü antiviral etkilere sahip bileşikler (örneğin AZT ve proteaz inhibitörleri) geliştirilmiştir. Birçok laboratuvar ayrıca neem gibi bitkilerden elde edilen ekstrelerin antiviral aktivite üzerindeki etkilerini araştırmaktadır.

HIV virüsü hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek hiv virüsü hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.