Karaborsa nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır?
Karaborsa hakkında herşey
Kısa Bilgi
Karaborsa nedir?
Kara borsa, insanların ve hayvanların ihtiyaç maddelerini piyasadan toplayıp, pahalandığı zaman da satılmasıdır.Genellikle yasalarla belirlenmiş sınırlar dışında ve gerçek değerin çok üstünde mal satılmasıdır. Tavan fiyat uygulaması ise, devletin piyasada belirlediği fiyattır. Tavan fiyat adından da anlaşılacağı gibi devletin maksimum bir fiyat belirlediği ve piyasada fiyatı belirlenen ürünün daha fazla fiyata satılmamasıdır. Devletin bu uygulamadaki amacı ise tüketiciyi korumak ve tüketiciye uygun fiyatlardan ürün ulaştırmaktır. Bu fiyatlar, özellikle savaş ve kıtlık zamanlarında tüketiciyi korumak amacıyla çok görülmektedir.
Karaborsa nasıl ortaya çıkmıştır?
Savaş ve kıtlık dönemlerinde bir yandan ürünlerin azalması, öte yandan tüketicilerin psikolojik nedenlerle ürüne hücum etmeleri ve aşırı stoklama eğilimleri özellikle temel gıda maddeleri ve petrol gibi ürünlerin fiyatlarını yükseltmektedir. Bu durum düşük gelirli grupları büyük bir sıkıntıya sokmaktadır. İşte devlet, bu sosyal grupların da zorunlu gereksinmelerini karşılayan mal ve hizmetleri satın alabilmelerini sağlamak amacıyla piyasa fiyatının altında bir resmi fiyat saptayabilir. Bu zorunlu fiyat indirimi arz edilen miktarda düşüş, talep edilen miktarda artış ve bir ürün eksikliği meydana getirecektir. Bir başka deyişle, tavan fiyatları, üründe bir talep fazlalığına yol açacak ve değişim yapılan miktar denge düzeyinin altına düşecektir. Tavan fiyatların konulması sonucu oluşan talep fazlasına ne olmaktadır peki ?
Karaborsa neden olur?
Serbest piyasa, fiyatın artmasına izin vererek talep fazlasının ortadan kalkmasına, böylece elde varolan arzın olası alıcılar arasında dağılımına olanak verir. Denge fiyatın altındaki bir tavan fiyatı talep fazlasına yol açar ve kara borsayı davet eder. Sonuç olarak karaborsa, piyasa fiyatının çok daha üstünde oluşan bir fiyattır. Piyasada tavan uygulaması yapılan bir ürünün karaborsa fiyatı o malın tavan fiyatıyla denge fiyatının arasında ya da denge fiyatının üstünde de olabilmektedir. Malın arzı az olduğu için ve piyasa talebinin de çok olduğundan dolayı satıcılar bunu fırsat bilip karaborsaya yönelmektedirler. Devletin belirlediği tavan fiyatın üzerinde malları satıp bundan kâr etme amacı gütmektedirler.
Karaborsa hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek Karaborsa hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla