Yükseldikçe hava neden soğur?
Kısa Bilgi
Yükseldikçe hava neden soğur?
Hava, Güneş’ten gelen doğrudan radyasyonla önemli ölçüde ısıtılmaz. Atmosfer, güneş emisyonunun yoğunlaştığı radyasyon dalga boylarına neredeyse şeffaftır. Dünyanın ısınması yüzeyde, karada ve denizde gerçekleşir.
Atmosfer, yerle temas ve ardından gelen konveksiyon fenomeni, yani daha hafif, daha sıcak havanın yükselmesi yoluyla ısınır. Bu, atmosferin çalkalanmasına yol açar, çünkü çevreleyen (daha soğuk) hava, yer ısısının yukarı doğru bir konveksiyon oluşturduğu yere koşar. Daha yüksek rakımlara çıktıkça hava basıncı düşer; bu, yukarıda daha az hava ağırlığı olduğu gerçeğinin basit bir sonucudur. Bu nedenle, daha düşük basınçlı bölgelere gelen yükselen havanın genişlemesi gerekir. Bu, sıcaklığı düşürür. Bundan kaçış yok.
Yüksekliğin sıcaklık üzerine etkisi nedir?
Dağlardaki hava daha soğuk olmalı çünkü yukarıda daha az hava var! Hava sadece sıcak yerle veya ılık denizle temas halinde olduğu için ısınır. Sıcak zemin ayrıca, güneş radyasyonunun kütlesinden daha uzun dalga boylarında olan radyasyon yayar. Bu kızılötesidir, ısı radyasyonu olarak da adlandırılır. Bu dalga boylarında uzaya yayılan toplam enerji miktarı, Güneş’ten alınanla aynı olmalıdır. Atmosfer olmasaydı bu enerji uzaya doğrudan kaçardı.
Atmosferde karbondioksit ve ikiden fazla atomlu diğer moleküller gibi bileşenler olmasaydı, bu büyük ölçüde doğru olurdu. Gerçek dünya atmosferde bu tür gazlara sahip olduğundan (ve neyse ki bizim için doğru konsantrasyonlarda), ısı radyasyonu havada emilir ve sıcaklığı bizim için rahat bir aralıkta tutar. Karbondioksit ve diğer bu tür gazlar nedeniyle, atmosfer önyargılı bir örtü gibi çalışır. Güneş enerjisini içeri alır ancak sıcaklık bizim için uygun bir seviyeye yükseltilene kadar ısı enerjisinin dışarı çıkmasına izin vermez. Artık artan karbondioksit seviyeleri hakkındaki endişeyi anlayabilirsiniz. Elimizde çok fazla varsa, battaniye Dünya’yı çok fazla sıcak hale getirebilir ve iklimi hoş olmayan bir yöne doğru eğebilir.
Hava basıncı hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek hava basıncı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla