YouTube nasıl çalışır?

Dünyanın en popüler video paylaşım sitesinin arkasındaki inanılmaz teknoloji

YouTube nasıl çalışır?

İlk kez 2005’te piyasaya sürüldüğünden beri YouTube, bir milyardan fazla normal kullanıcıyı çeken çevrimiçi video içeriği için hızla bir numaralı hedef haline geldi.

Google’ın sahip olduğu site, insanların videolarını dünyanın her yerinden başkalarıyla paylaşmalarını sağlayarak, evcil hayvanlarının eğlenceli bir klibi olsun ya da oturma odalarında dans ettiklerini görmek suretiyle popülerlik kazandı. Her şey sevimli kedi videoları ve komik ev filmleriyle ilgili değil, çünkü YouTube aynı zamanda insanların kariyerlerini başlatmasına yardımcı oldu. Örneğin, pop yıldızı Justin Bieber ilk kez bir yetenek avcısı sitede şarkı söylerken videolarını gördüğü zaman keşfedildi ve Zoella adındaki Zoe Sugg, popüler video blogunun bir sonucu olarak kendi kitap anlaşmasını ve çeşitli güzellik ürünlerini elde etti. Site videonuzdan önce veya üzerinde reklam yayınlamak için ödeme yapan şirketlerden elde ettiği gelirin bir kısmını paylaştığı için doğrudan YouTube’dan da para kazanabilirsiniz. YouTube’un popülaritesi, web sitesinin kullanımının ne kadar kolay olduğuna bağlıdır.

YouTube sizin için .FLV dosya uzantısıyla Adobe Flash video formatına dönüştürürken, çeşitli dosya formatlarındaki videolar yüklenebilir.

Bu videonun bilgisayarınıza veya akıllı cihaza ücretsiz olarak kurulabilen YouTube Flash player kullanılarak oynatılmasını sağlar. YouTube’un bir başka yararı da videoları diğer web sitelerine yerleştirme yeteneğidir. Biraz HTML kodu kopyalayıp yapıştırarak YouTube oynatıcısını kullanarak kişilerin kendi web sitenizde bir video izlemesini sağlayabilirsiniz. Bu çok fazla bant genişliği gerektiren videoyu sitenizde barındırmanız gerektiği anlamına gelir. Bant genişliği, internet üzerinden veri iletmek için gereken sinyal frekansları aralığıdır ve kullandığınız miktar için ödeme yapmanız gerekir. YouTube video görüntülemek isteyen diğer siteler için bant genişliği yükünü taşıyan, her gün çok miktarda veri yayınlamaktadır.

youtube

Gömme videolarınızı internette daha da yaymak için mükemmel olsa da, çoğu insan gerçekten arama yaparak bulabilir.

Kullanıcıları aradıkları videolara bağlamaya yardımcı olmak için YouTube bir milyondan fazla kod satırından oluşan karmaşık bir algoritma kullanır. Bir video aradığınızda algoritma hangi arama sonuçlarını size göstereceğini ve hangi sırada göstereceğine karar verir. Sonuçları sıralamak için kullanılan ana faktörlerden biri video meta verileridir. Bu videonuzu yüklerken verdiğiniz başlık, açıklama, küçük resim ve etiketlerdir. Bu nedenle videonun içeriği ve insanların onu bulmak için ne arayabilecekleri ile alakalı olduklarından emin olmalısınız. Ancak YouTube’un kullandığı diğer sıralama yöntemleri kontrolünüz dışında. Bu site videolarını kaç kez gördüklerine göre sıralardı, ancak bu birkaç problem ortaya çıkardı. Bu sık sık yeni videoların listenin en altına itilmesi anlamına geliyordu. Çünkü görüntüleme sayıları henüz artma şansı bulamadı ve aynı zamanda insanların, oyun simgesine tıkladığında olduğu gibi videolarını tekrar tekrar tıklatarak sıralamasını değiştirmelerini sağladı. Birkaç kullanıcı birkaç saniye sonra izlemeyi durdurduysa, bu videonun yanıltıcı bir unvan veya küçük resme sahip olduğunu ve izleyicilere aradıklarını vermediğini, oysa sonuna kadar izlemeye devam etmeleri en uygununun olacağını gösterir arama terimleri kullanılmış ve bu nedenle üst sıralarda yer almaya hak kazanmıştır. YouTube’un sıralama numaralarının geri kalanı gizemdir, çünkü şirket algoritması hakkında çok gizlidir ve insanları manipüle etmeleri için her zaman değiştirir. Bununla birlikte biliyoruz ki, YouTube’un bir videonun görüntü sayısının kalitesini gösterdiğini garanti etmek için bazı adımlar atması ve bunun gizemli sayının 301 ile vurgulanması gerektiğidir. Bunu bir video olarak belirttiniz. İzlenme sayısı arttıkça, bu sayıyı birkaç saat hatta günlerce duraklatır. Bunun nedeni bir videonun yalnızca 300’den fazla görünüme ulaştığında, YouTube çalışanlarından oluşan bir ekibin sayının videonun popülerliğini doğru bir şekilde temsil ettiğini doğrulaması gerekir. Bunu insanların videoyu baştan sona izlediklerinden emin olmak için görüntüleme istatistiklerini analiz ederek yaparlar ve sayımı artırmak için yalnızca videya tıklamak yeterli olmamaktadır.

Bunu yaparken, görünüm sayısı orijinal olarak onaylanıncaya kadar 301’de dondurulur.

YouTube’a yüklenen her video, Google’ın dünyaya yayılmış 14 veri merkezinden en az birinde depolanmaktadır. Bu devasa binalarda binlerce sunucu var ve her gün milyarlarca Google araması yapan ve aynı zamanda videolarınızı saklayan güçlü bilgisayarlardır. Dev soğutma kuleleri, ekipmanın sorunsuz çalışmasını sağlamak için içindeki sıcaklığı sabit bir 27 santigrat derece (80 derece Fahrenheit) seviyesinde tutar ve her bir veri parçası, ekstra güvenlik için en az iki sunucuda depolanır. Veri merkezleri, aralarında bilgi göndermek için birbirleriyle de iletişim kurabilir. Videonuzu yüklediğinizde size en yakın veri merkezinde saklanır, ancak birileri oynatmak istediğinde video hızlı erişim için en yakın veri merkezine gönderilir. Bu aynı zamanda bir yangın veya başka bir felaket durumunda verilerin her zaman erişilebilir olması için başka bir veri merkezine gönderildiği anlamına gelir.

YouTube hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek YouTube hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.