Yediğimiz yiyecekler nereye gidiyor?
Kısa Bilgi
Yediğimiz yiyecekler nereye gidiyor?
Yediğimiz yiyecekler vücudumuzda bir yolculuğa çıkar.Boğazda yemek borusu adı verilen bir tüpten aşağıya ve asidin onu parçaladığı mideye doğru ilerler.Ardından bağırsaklarda hareket eder.Daha sonra katı gıda atıkları kaka olarak dışarı atılır.
Ağız, önce yemeğimizi dişlerimizle çiğneyerek, dilimizle hareket ettirerek ve tükürükle karıştırarak parçalarız.
Yemek borusu, yutulduğumuzda yemek, yemek borusu adı verilen bir tüpten midemize geçer.
Yemekler nasıl sindirilir?
Mide, mide, yiyeceklere küçük parçalara ayırmak için sıvı kimyasallar ekleyen yumuşak bir torbadır.Çorba gibi bir sıvı yapmak için yiyeceği karıştırır.
İnce bağırsak, Ezilmiş yiyecek ve sıvı ince bağırsakta dolaşır.Yiyeceklerin iyiliği bağırsak duvarlarından kanımıza geçer.İnce bağırsağın içinde, ince bağırsakların duvarlarında çok sayıda kıvrımlı kıvrımlar bulunur.Bunlar, yiyeceği emebilen (içeri alabilen) alanı arttırır.Küçük tüy benzeri villuslar, yiyeceklerdeki iyiliği emer ve kana aktarır.
Kalın bağırsak, İhtiyaç duymadığımız atık yiyecekler kalın bağırsağa gider.Biz onu kaka olarak dışarı atana kadar orada kalacak.
Yemek vücudumuza nasıl yardımcı olur?
Proteinler, Proteinler et, balık, fasulye, kuruyemiş ve yumurtalarda bulunur.Vücudumuzun büyümesine ve onarılmasına yardımcı olurlar.Karbonhidratlar, Karbonhidratlar makarna, patates, pirinç ve ekmekte bulunur.Vücudumuza ihtiyaç duydukları enerjiyi verirler.Meyve ve sebzeler, yiyecekleri sindirmemize yardımcı olan lif içerir.Ayrıca vücut bölümlerimizin çalışmasını sağlayan vitamin ve mineraller içerirler.
Katı gıda atıkları hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek katı gıda atıkları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla